Rendkívüli ülésén döntött az új testület: felújítják az Y-i parkolókat

Elindulhat a Kazinczy téri parkolófejlesztés, támogatták a TIAC TAO pályázatát a Bauxit Sporttelep épületének fűtéskorszerűsítése érdekében, továbbá ismét csatlakozik a város a Bursa Hungarica ösztöndíjrendszerhez, amellyel a felsőoktatásban résztvevő tapolcai hallgatók kaphatnak anyagi hozzájárulást tanulmányaikhoz. Ezekről döntött a város új képviselő-testülete hétfő reggeli első ülésén, amelyet a szakbizottságok tanácskozásai előztek meg.

Elsőként a Buzás Gyula vezette gazdasági bizottság ült össze, őket követte a Humán bizottság Dalmai Melinda elnökletével, majd pedig a Turisztikai és városfejlesztési bizottság Rózsa Dávid elnökkel. Egyik szakbizottságban sem volt vita a napirendi pontokat illetően, valamennyit egybehangzó igennel ajánlották a képviselő-testületnek elfogadásra. Az alakuló ülésen nem tudott jelen lenni, ezért a hétfői rendkívüli testületi ülésen tette le esküjét Töreky Attila, a Turisztikai és Városfejlesztési bizottság külsős tagja.

A testület a 2024. február 16. napján megtartott ülésén tárgyalta a Tapolca város középtávú tervének, valamint a 2024. évi költségvetéséről és a végrehajtásával kapcsolatos egyes szabályokról szóló önkormányzati rendeletének elfogadására irányuló előterjesztést. Az előterjesztés mellékleteként bemutatott költségvetési rendelet-tervezetben szerepelt a 2024. évi felújítási kiadások között a „Kazinczy tér 3-5. és 7-9. számú társasházak mögötti aszfaltos parkolók szervizút felújítása” megnevezésű előirányzat. Az előterjesztés megvitatását követően akkor a Képviselő-testület nem fogadta el a költségvetést, hanem úgy határozott, hogy a rendelet-tervezet egyes vitatott pontjainak a képviselők javaslatainak megfelelő átdolgozását követően újra tárgyalja azt. Ennek eredményeként a költségvetési rendelet-tervezetből kikerült a Kazinczy téri parkolók felújítását megcélzó előirányzat, mivel a képviselők többsége akkor nem támogatta a beruházás megvalósítását. Ugyanakkor Tapolca város 2023. évi költségvetéséről, illetve a 2024. évi átmeneti gazdálkodásáról szóló önkormányzati rendelet tartalmazta a beruházáshoz kapcsolódó, azt megalapozó tervek elkészítésére fedezetet nyújtó előirányzatot. Így a kiviteli tervdokumentáció és tervezői költségbecslés elkészült. Ezek alapján a kivitelezés bruttó költségigénye 58.351.712 Ft. Az előterjesztő úgy vélekedett, hogy a beruházás megvalósítása szükségszerű, illetve méretét tekintve finanszírozható anélkül, hogy az Önkormányzat likviditását veszélyeztetné. A beruházással érintett parkolók és szervízutak nap mint nap fokozott igénybevételnek vannak kitéve az autós forgalom következtében. A környező Y házak több száz fős közössége napi szinten használja ezeket az aszfaltos felületeket. Másrészt a parkolókhoz kapcsolódó szervízutak összeköttetést biztosítanak a belváros és a Barackos lakópark között, ezzel jelentős átmenő forgalmat bonyolítanak le. Dobó Zoltán úgy vélekedett, hogy a beruházást korábban a politikai szűklátókörűség, a gáncsoskodás akadályozta meg, de most nincsen akadályozó tényező. Molnár Attila Ádám erre reflektálva bizottsági ülésen elmondta, hogy ő személy szerint korábban is támogatásra érdemesnek ítélte a projektet, szorgalmazta azt, most pedig örül a megvalósulásnak.

Fotók: archív, 2024. májusi állapotok a Kazinczy téri parkolóban

Dobó Zoltán hozzátette, hogy a parkolóépítéshez tartozik az ott található elhagyott autók témája. A legutóbb ott talált 6-8 gazdátlan, szinte roncs állapotú gépjárművet a Cselle-Ház Kft. telephelyére szállítják, ahol átveheti majd tulajdonosa. A munkákat igyekeznek szakaszosan végezni és karácsonyig be is fejezni.

Kiegészítő forrást kapott a Tiac egy korábban elnyert TAO pályázathoz. A Magyar Labdarugó Szövetséghez benyújtott TAO pályázat eredetileg a városban található kettő műfüves kispálya felújítását célozta meg. A két felújítás megvalósult: a Liszt Ferenc utcai pálya TAO forrás felhasználásával, a Bárdos Lajos utcai pálya pedig az MLSZ pályafelújítási programja keretében a város támogatásával valósult meg. A két kispálya felújítását követően megmaradt TAO pályázati forrást – melynek bruttó összege 18.079.803 Ft – az egyesület a Bauxit Sportcentrum fűtési rendszerének felújítására szeretné fordítani, tekintettel arra, hogy a tervezett beruházás szintén támogatható tevékenység, másrészt az egyesület sportolói, csapatai rendszeresen használják a létesítményt edzéseik és mérkőzéseik lebonyolításához. A TIAC VSE kérelmezte az MLSZ-nél a támogatott program módosítását, mely kérelmét az MLSZ jóváhagyta. Az egyesület felmérte a tervezett beruházás várható költségigényét. Az így megállapított teljes beruházási költség bruttó 24 millió 454 ezer forint, amely bruttó 6 millió 374 ezer forinttal magasabb összeg, mint amire a rendelkezésre álló TAO pályázati forrás fedezetet nyújt. Ezt a hiányzó összeget szavazta meg egyhangúlag a képviselő-testület, így kicserélhetik a Bauxit sporttelep majdnem harminc éves, mostanra tönkrement kazánjait. A kazáncsere  ugyanis egyre sürgetőbb, tekintve, hogy időközben beköszöntött a fűtési szezon-hangzott el. Nem volt vita a Bursa Hungarica ösztöndíjprogramhoz való csatlakozásról szóló napirendi pontnál sem. A többszintű támogatási rendszer, pénzügyi fedezeteként három forrás szolgál: a települési önkormányzatok által nyújtott támogatás; a vármegyei önkormányzatok által nyújtott támogatás és a felsőoktatási intézményi támogatás. Városunk önkormányzata 2001 óta vesz részt a programban. Az idén úgy döntött a testület, hogy 500 ezer forinttal megemeli a keretösszeget és 4 millió forintot biztosít az egyetemi-főiskolai hallgatóknak a Bursa Hungarica pályázatban. Az ösztöndíjra pályázók 2024. december 4. napjáig rögzíthetik pályázatukat az EPER-Bursa Rendszerben, és a kinyomtatott pályázatokat az előírt mellékletekkel eddig az időpontig adhatják le az önkormányzatok hivatalában. A beérkezett pályázatokat 2025. január 6. napjáig kell elbírálni és rögzíteni az EPER-Bursa Rendszerében, majd papíralapon is el kell juttatni a Nemzeti Kulturális Támogatáskezelőhöz. /km-tl/ fotó:tl

Rendkívüli ülésén döntött az új testület: felújítják az Y-i parkolókat

| gazdaság, hírek, önkormányzat, politika |