Kamaszkoromban, amikor nem siettem el a megérkezést az iskolába, gyakran tűnődtem el azon, hogy egy-egy kerítés túloldalán mi lehet, milyen világot rejt maga mögött. Ma már sietek… jobb esetben, többnyire meg rohanok, és eszembe se jut elidőzni azon, hogy vajon mi mellett megyek el. Ezért is éreztem magam szerencsésnek, mikor meghívást kaptam a Batsányi utca alsó részén taslálható művészkertbe, ahol a kaput átlépve egy kertészeti magazinba illő kis udvarban találtam magam.

 

 

 

Tapolcán, az alsó tópart mellett található mediterrán hangulatú portán különféle művészeti foglalkozásokat tartanak. Orosz Helga, a művészkert megálmodója elmondta, hogy a nyár végi kiállítással egy régi vágya teljesült. Sikerült létrehoznia egy felnőtt művészeti tábort, melynek lényege, hogy olyan alkotókat hozzon össze, akik a hétköznapi életben civil területen dolgoznak. Ennek köszönhetően egy témáját és koncepcióját tekintve sokszínű, izgalmas tárlat jött létre. A közös pont a művekben, hogy különböző technikák segítségével szabad alkotások születtek. Orosz Helga kiemelte, hogy nem a művésszé válás volt a cél, hanem az alkotás örömét megélni, megtalálni azt a területet, eszközt, amiben, biztonságban tud mozogni minden alkotó. Ennek szellemiségében a február óta tartó foglalkozások során nagyon sokat fejlődtek a tanítványok, hiszen volt, aki pálcikaemberekkel kezdte és alakábrázolásokkal fejezte be a műhelymunkát. Ez a siker pedig annak is köszönhető, hogy olyan emberek jöttek össze, akik alapvetően nyitott személyiséggel rendelkeznek és saját örömükre bátran használják a művészeti technikákat.

De nem csak a felnőtt művészeti programnak adott otthont a tapolcai műhely. A kert vezetőjétől megtudtuk, hogy a nyáron egy felnőtteknek szóló tábor került ugyanitt megrendezésre, illetve Káptalantótiban három további, amelyek a fiatalabb korosztályt célozták meg. És aki kedvet kapott, annak érdemes figyelni a művészkert honlapját (www.muveszkert.com) ugyanis ősszel újra indulnak az előadássorozatok és a kreatív programok. Az utóbbinak egy érdekes színfoltja (legalábbis számomra) az anya-lánya workshop, ahol a résztvevők egy együtt töltött kreatív délután zárásaként közös alkotással távozhatnak. /sz.z/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Izgalmas kerti tárlat műhelymunkákból- “Volt aki pálcikaemberrel kezdett, most már alakokat ábrázol”

| hírek, közélet, kultúra |