…szolgáltak és nem futamodtak meg a következmények elől..

Október 6-a nemzeti gyásznap, az aradi vértanúk emléknapja. Városunkban hagyományosan a régi köztemető melletti Katonai emlékparkban, az aradi vértanúk emlékművénél rótták le tiszteletüket a az 1848/49-es szabadságharc hős tábornokai előtt a tapolcaiak, a város önkormányzata, a helyi pártok, hagyományőrzők, civil szervezetek és oktatási intézmények képviselői, a Batsányi gimnázium tanárai, diákjai.  

A helyi  gimnázium kulturális közreműködésével zajló megemlékezésen elsőként Németh Bende Szabolcs előadásában hallgatták meg a jelenlévők Tompa Mihály– A madár, fiaihoz című versét, majd Riba Erzsébet tanárnő mondott megemlékező beszédet, elsősorban a jelenkor fiataljaihoz, tanulóihoz intézve szavait.

– Az aradi vértanúk a szabadságért, a magyarságért, a magyarok szabadságáért folytatott tetteire emlékeztetnek. Az aradi 13 neve jelzi, hogy mennyire különbözőek voltak, milyen sokféle környezetből indultak… Mennyi lehetőség állhatott volna még előttük…Milyen tettekkel is szolgáltak ők? Először is tanultak, mert vezérőrnagynak nem születik az ember. Hosszú éveken át fejlesztették tudásukat, majd feladatkörükben a legjobb tehetségükkel teljesítették a sors által rájuk rótt feladatot, ha kellett Napóleon, Jellasics, Windisch-Grätz vagy Haynau császári tábornokok ellen. Azonban ők nem csak valami ellen léptek fel, hanem leginkább valamiért: legyenek azok az áprilisi törvények, a polgári átalakulás védelme, a kiváltságok eltörlése…Tanultak, szolgáltak, tették vállalt kötelezettségeiket, nevelték gyermekeiket, mert szerették volna, ha többre viszik az utódok, mint nekik sikerül…Hitelességüket pedig mi sem bizonyítja jobban, hogy nem futamodtak meg a következmények elől. Vállalták a mártíromságot az ügyért, Magyarország szabadságáért…- hangsúlyozta Riba Erzsébet. A tanárnő rámutatott,  175 év múltán is előttünk a példa. –  Tenni vállalt kötelezettségünket a legjobb tudásunk szerint. Igazat szólni. Folyamatosan fejlődni testileg, lelkileg. Tisztában lenni azzal, hogy tetteinknek következménye van. Változó világunkban nem kibúvókat keresni, a felelőséget nem másokra hárítani. Ismereteinket bővíteni, másokkal együttműködni, képességeinket kibontakoztatni önmagunkért, kisebb-nagyobb közösségeinkért, családunkért, hazánkért. Egyszóval: szolgálni!

Koszorút helyeztek el a vértanúk bazalt emlékművénél:  Tapolca város önkormányzatának képviseletében Dobó Zoltán polgármester és Dr. Iker Viktória jegyző. A Balaton-felvidéki Radetzky Huszáregyesület nevében Labovszky Imre hagyományőrző huszárfőhadnagy. A Magyar Csendőr Hagyományőrző Bajtársi Egyesület képviseltében Vitéz Németh Zsolt tiszteletbeli csendőr főtörzsőrmester.  Az Egységben Tapolczáért Egyesület nevében Dalmai Melinda és Bertalan Csaba képviselők. Az Országos Magyar Bányászati és Kohászati Egyesület, a  Tapolca és Környéke Bányászati Hagyományápoló Egyesület nevében Podányi Tibor nyugalmazott bányamérnök. A Tapolcai Nőklub Egyesület koszorúját Bálint Györgyné és Szita Beáta helyezte el az emlékmű talapzatánál. A Tapolcai Városszépítő Egyesület nevében Bertalan András és Süle Zoltán koszorúzott. A Fidesz-KDNP helyi szervezetét Horváthné Somogyi Ildikó és Máté Sándorné képviselte a tiszteletadáson.

A 2024. október 6-i  rendezvény Somogyi Gergely, Csonka Ajsa, Csák Regina előadásával ért véget.  A diákok az aradiakkal együtt raboskodó Teleki Sándornak ( a szabadságharc idején kormánybiztos) Az Aradi Vértanúk című visszaemlékezéséből olvastak fel egy részletet. /Töreky L./

 

…szolgáltak és nem futamodtak meg a következmények elől..

| hírek, honvédelem, közélet, kultúra, önkormányzat |