“Amit az idősek tudnak, arra ma is nagy szüksége van a társadalmunknak…”

A Tapolca és Környéke Kistérségi Nyugdíjasok Érdekvédelmi, Érdekképviseleti Egyesülete idén is megünnepelte az  idősek napját. Az eseményt Uzsa közösségi házában tartották október 10-én.

Az ünnepi rendezvényen beszédek hangzottak el, illetve az egyesület  hagyományai szerint köszöntötték a 80. évét betöltő tagokat, köztük Verebélyi Zoltánt, Tóth Józsefnét, Ruska Gyulánét, dr. Szabó Józsefet, Döbrentei Istvánt. A 85 éves Csaba Dezsőt, Csom Jánost, Hársfalvi Józsefnét, Gelencsér Józseft, a 90. évét betöltött Fejes Jánosnét és Frigyek Endrét, valamint a 95 éves Fejes Jánost. A 80 évesek nevében Tóth Józsefné mondott verses köszöntőt. A nyugdíjasokat Táborosi László uzsai polgármester, Kálmán Béla elnök, Dobó Zoltán tapolcai polgármester  és Meskó László, a Nyugdíjasok  Országos Szövetségének  elnöke is köszöntötte.  A közösen elfogyasztott ünnepi ebédet követően,  Horváth József szavalatát, Kócs Ida és Verebélyi Zoltán  énekét, a Margaréta Nyugdíjas Klub műsorát, később pedig  citera hangszeres előadását hallgathatták, láthatták  az ünnepeltek.

Táborosi László polgármester köszöntőjében az ünnep fontosságát hangsúlyozta. Úgy fogalmazott,  a mai világban az idős kifejezés egészen mást jelent, mint szüleink korában. – Három-négy évtizede hatvan év feletti nyugdíjasként egészen másként élt az akkori generáció, mint ma a mienk. Kiszámítható volt a világ, nyugodtabbak a hétköznapok, több idő jutott a családra, olvasásra, beszélgetésre. Mára ez sajnos nagyon megváltozott. Elzárkózunk, keveset találkozunk, beszélgetünk. A hírcsatornák, okos telefonok, a világháló nem a legjobb közösség építő újdonságok, legfeljebb csak annyi jó tulajdonságuk van, hogy állandó tanulásra késztetnek. A mi generációnk volt talán az utolsó, amelyik átélte azt, amikor amikor a modern kor vívmányai nélkül élhettünk nyugodtabb életet. Fontos feladatunk, hogy ebből minél többet próbáljunk átadni gyerekeinknek. A mai napnak szintén közösség építő szerepe van. A programokra egyre nagyobb igény mutatkozik, ami jól látható a résztvevők számán. Talán újra igény lesz a személyes találkozókra, a közösségi programokra, erősödhet az egymásra támaszkodás szükségessége. Ebben nagy szerepet kapnak a civil szervezetek, köztük a nyugdíjas klubok, az idős, tapasztalt emberek – hangsúlyozta az uzsai polgármester.

A Tapolca és Környéke Kistérségi Nyugdíjasok Érdekvédelmi, Érdekképviseleti Egyesület képviseletében Kálmán Béla elnök úgy fogalmazott, hogy az idősek napja a tiszteletről szól. – A mi világunk apáink, nagyapáink életével, munkásságával kezdődött. Ők építették fel a jelent, amelyben a mi generációnk egy újabb nemzedék jövőjét alapozhatja meg. Mindennapi munkánkhoz az elődök példájából meríthetünk erőt, hitet, bátorságot. Sokan mondják az idősek közül, hogy megették már a kenyerük javát. Én úgy gondolom, megtették, amit várt tőlük a nemzet. Már a pihenés éveit töltik, aktívan és passzívan, anyagi gondokkal, gyengülő egészséggel, a gyerekek, unokák nyújtotta örömökkel. Borúval, derűvel morzsolják lassú tempójú napjaikat. Mi mindannyian, akik ma jelen vagyunk itt, kívánjuk, hogy a több évtizede közösen kiválasztott úton haladjanak tovább, jó egészségben. – Az Idősek világnapját 1991-ben ünnepelte meg először az Egyesült Nemzetek Szövetségének Szervezete. Tisztem ma, hogy a Tapolca és Környéke Kistérségi Nyugdíjasok Érdekvédelmi, Érdekképviseleti Egyesülete nevében tisztelettel köszöntsem önöket e szép ünnep alkalmából. Önök már mind nyugdíjas éveiket töltik. Nem azért kelnek fel reggel korán, hogy munkahelyükre igyekezzenek, nem nehezül vállukra a munkahelyi felelősség terhe, elvileg nyugodtan élhetnek kedvtelésüknek. De csak elvileg, mert nem találok olyan nyugdíjast, akinek nincs dolga, gondja. Van, aki a nyugdíj beosztásával, más betegséggel küszködik, vagy nem győz a gyermekein, unokáin segíteni, mégis úgy érzi, hogy a család terhére van. És akad, akit az egyedüllét gyötör. Ősz van a természetben és az életünkben is. Ilyentájt még simogat bennünket a napsugár, a betakarítás ideje van. Az önök élete is erről szól. Nehézségek közepette felnevelték, majd útjukra bocsátották gyermekeiket. Most pedig unokáik életét egyengetik türelemmel, alázattal. De ahogy az ősz is lehet szomorú, az önök életében is lehetnek nehézségek. Azonban azok megoldásában nagy segítségünkre vannak a települések polgármesterei, például, ha orvoshoz kell menni, vagy bevásárolni. Köszönet érte – mondta az elnök.

Dobó Zoltán, Tapolca polgármestere gondolataival csatakozott az ünnepséghez. – A nagyszülők nélkül én meg sem tudnék mozdulni, számíthat rájuk az egész családom, a gyermekem is. El sem tudjuk képzelni, hogy nélkülük hogyan tudnánk rendezni a mindennapjainkat. Nagyon sokat tanítanak a gyermekeinknek a viselkedésről, a szokásokról. Amit én nem tudok, arra mindig ott vannak a nagyszülők és ők sokkal nagyobb türelemmel tudják elmagyarázni mindazt, amire nekem már sem időm, sem energiám. Lehet, hogy észre sem veszem, hogy az a fajta tudás hiányzik a gyermekem korosztályából. Köszönöm önöknek ezt és azt, hogy felnevelték a korosztályomat, felépítették a várost, amelynek a polgármestere lehetek.  Viszonzásképpen ugyanolyan fontos lesz az összes kérés, tanács és probléma, amit felvetnek. Teljes erőmmel, tudásommal, a rendelkezésre álló eszközökkel igyekszem majd megoldani az idősek problémáit– ígérte  Dobó Zoltán és megköszönte az idősek együttműködését.

A Nyugdíjasok Országos Szövetsége elnöke, Meskó László úgy fogalmazott, hogy ez a nap ezért fontos, mert felhívja a figyelmet arra a munkára, amit nyugdíjba vonulás után is végeznek az idősek a családban, társadalomban.  – Az idő felértékelődött számunkra, nagyon nem mindegy, hogy miként telik. Hálás vagyok, ha az önkormányzatok segíti a klubok, egyesületek munkáját, mert ha jól dolgozunk, ők is profitálhatnak ebből és ha ők jól dolgoznak, akkor mi is. Az idő néha lassan, máskor gyorsan telik, de bizonyos, ha közösséget alkotunk, kegyesebb hozzánk. Az egyedüllét sokkal elviselhetőbb, a nehézségeket könnyebben megoldhatjuk.  Hálás vagyok, hogy vállaljátok a közösségek összefogását, hogy részesei legyenek a tagok egy társaságnak, amelyben ha valaki elmond egy történetet, a többiek tudják, hogy mi minden van a mögött. Amikor a megbecsülésről beszélünk, az mindenhol ugyanazt jelenti. Az egész országban problémát jelent az időseknek az egészség, az egzisztencia, az emberi méltóság és a kommunikáció. Ha mi képesek vagyunk arra, hogy egymással összefogva, az egészségünket szolgálva éljük a napokat, amelyeket közösen tudunk tölteni, akkor erősebbek vagyunk. Erre az erőre nagy szükség van – nyomatékosította az országos szövetség elnöke. /tl/

.

 

 

“Amit az idősek tudnak, arra ma is nagy szüksége van a társadalmunknak…”

| hírek, közélet, kultúra |