“Siklósi Gergely párbajtőrvívó Tapolcáról jutott a világ tetejére” – hangsúlyozta a büszkeségre okot adó tényt Dobó Zoltán polgármester az aranyérmes olimpikont méltató az ünnepségen, szeptember 7-én, szombaton. A bajnok, fiatal helyi vívók sorfala közt, a Queen klasszikusára, a We are the champions-re vonult a terembe, miközben a közönség, a tapolcaiak álló tapssal fogadták.

 

 

(Az olimpia egy olyan esemény, amely azokat a nézőket is a képernyők elé vonzza, akik egyébként a mindennapokban nem néznek sportközvetítéseket. Az érdeklődés pedig fokozódik, ha egy magyar sportoló küzd meg más nemzetek képviselőivel. Egy jól kiérdemelt diadal óriási örömet szerez az egész országnak és mindenki büszkén hirdeti: “Van még egy aranyunk!” Mert az olimpián szerzett győzelmet, nem csak a nyertes sportoló eredményei közé sorolják, hanem egy egész nemzet sikerének tekintik. Az öröm talán akkor a legnagyobb, ha a dicsőséget egy olyan ember éri el, akivel egy településen élünk, ugyanazon utcákon, tereken jártunk, akivel közös ismerőseink, barátaink vannak.)

 

 

Az aranyérmes bajnok ünneplése a Wass Albert Könyvtár és Múzeumban kezdődött. Az intézményben Siklósi Gergely megtekintette a közelmúltban nyílt, Tapolca géniuszai címet viselő állandó tárlatot. A látogatásra elkísérte őt többek között Boczkó Gábor, a Magyar Vívószövetség szövetségi kapitánya is. A zárt körben megrendezett eseményen a tapolcai olimpikon megemlékezett egykori edzőjéről, Szalay Gyöngyiről, és a helsinki olimpián aranyérmet szerző Csermák Józsefről. Az első tapolcai olimpiai bajnok érmét Gergő a kezébe is foghatta a tárlat megtekintése során. A múzeum igazgatója, dr. Décsey Sándor a sikerekkel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy Tapolca már annyi olimpiai érmet tudhat magáénak, amennyi egy országnak is dicsőségére válna.

 

 

Az esemény a postaparkolóban álló Olimpiai emlékkőnél folytatódott, amelyre Siklósi Gergely neve már korábban felkerült a tokiói olimpián elért eredményének köszönhetően. Innen az ünneplők csoportja a Hősök terére vonult, ahol ünnepélyes faültetésre került sor. Az esemény alatt a Tapolcai Vívóklub ifjú tagjai álltak sorfalat.

 

 

A következő helyszín a Csermák József Rendezvénycsarnok volt, ahová Péni Béla vezényletével, a Tapolcai Ifjúsági Fúvószenekar fúvósainak kíséretében vonultak át az ünneplők. A csarnok előtt a tapolcai sportegyesületek tagjaiból álló gyerekek fáklyát tartva várták az aranyérmes sportolót és kíséretét. Itt Csermák József kalapácsvető fájának megkoszorúzása volt a program.

 

 

A Rendezvénycsarnok termében elsőként Kovács Melinda, a városi televízió főszerkesztője, mint az est háziasszonya köszöntötte a megjelenteket és hívta színpadra a tapolcai olimpikonokat, akiket természetesen óriási taps fogadott. Majd Siklósi Gergelyt szólították, aki a fiatal tapolcai vívók sorfala közt, a Queen klasszikusára, a We are the champions-re vonult a terembe, miközben a közönség állva tapsolta a bajnokot.

 

 

 

A színpadon Gergőt elsőként Rédli András olimpiai bronzérmes párbajtőröző köszöntötte, aki elmondta, hogy nagyon megható, hogy a város ilyen tisztelettel és szeretettel fogadja az ünnepeltet. András felidézte a párizsi olimpia néhány pillanatát és elárulta, hogy a feleségével milyen izgalmak közepette szurkoltak a vívóknak. Hozzátette, meglátása szerint Gergő és csapata az elkövetkező két olimpián is esélyes az éremszerzésre.

A vívás szépségét felidézve a Tapolcai Vívóklub négy növendéke tartott bemutatót a közönségnek Keszler Dávid edző vezényletével.

 

 

A város nevében Dobó Zoltán polgármester köszöntötte Siklósi Gergelyt és a díszvendégeket. Beszédében úgy fogalmazott, hogy egy sportoló nem szerezhet országának nagyobb örömet annál, hogy az emberi kultúra egyik legnagyobb seregszemléjéről, az olimpiáról, aranyérmet hoz el. Hozzátette, rendkívül büszke az elért eredményre, és a város képviselőinél kezdeményezni fogja Gergő díszpolgárrá avatását.

A köszöntők és az ajándékok átadása után Havasi Gábor, a Tapolca Média munkatársa kérdezte a sportolót. Gergő szép gesztusként állva köszönte meg a közönségnek és a városnak a szívélyes fogadtatást. Elmondta, nagyon meghatja az a szeretet, amit itthon, a szülővárosában kap. Hozzátette: “Amikor csapatommal megnyertem az olimpiai bajnoki címet, akkor nem arra gondoltam, hogy én olimpiai bajnok vagyok, hanem arra, hogy Tapolca második olimpiai bajnoka vagyok.” A színpadi beszélgetésből az is kiderült, hogy Boczkó Gábor és Rédli András már gyerekkorában is nagy hatással volt Gergőre, és amikor a terembe lépve meglátta az ifjú vívókat, eszébe jutott, hogy annak idején pont innen indult el ő maga is.

Gergő a párizsi eseményeket felidézve elmesélte, hogy a páston több olyan pillanata is volt, amikor fejben előre tudta, hogy be fogja vinni a találatot.

Azt est végén a műsorvezető felhívta a figyelmet arra, hogy Siklósi Gergely a magánéletében is példamutató. 2017 óta tagja a Magyar Honvédség Sportszázadának, ahol az olimpia után megkapta a hadnagyi címet. Siklósi azt is elárulta a közönségnek, hogy büszkén viseli az előléptetéssel járó aranycsillagot.

 

 

Az est zárásaként lehetőség nyílt az ünnepelt bajnokkal egy-egy közös fénykép készítésére, ami iránt óriási volt az érdeklődés. A technikusok már rég elpakolták a felszereléseiket, de a sor alig látszott csökkenni. /írás: sz.z, /fotók: mt/

 

Tapolca második olimpiai bajnokát nagy tisztelettel és szeretettel fogadta szülővárosa

| hírek, közélet, sport |