Az Autizmus világnapja alkalmából figyelemfelhívó sétát, a Szász Márton iskola diákjai javára jótékonycélú kék süti vásárt, továbbá egy hasznos és gyakorlatias autizmusról szóló kerekasztal beszélgetést szervezett Az én világom-Tapolca, Tapolca és Környéki Autista Gyermekekért Egyesület április 2-án.

 

 

Az esemény koordinátora Dalmai Melinda alelnök, gyógypedagógus volt, aki a “Mindennapi kérdések az autizmusról” címmel kerekasztal beszélgetésre invitálta Horváth Margitot, a Kertvárosi Óvoda igazgatóját, Svendor Diána védőnőt, Szabóné Samu Melinda, autista gyermeket nevelő szülőt és Nagy-Varga Izabellát, a Veszprém Vármegyei Pedagógiai Szakszolgálat Tapolcai Tagintézmény Igazgatóját. Dalmai Melinda lapunknak elmondta, az autizmus az idegrendszer eltérő működése, egy egész életen tartó állapot. – Fontos a szociális és kommunikációs fejlesztés az autizmussal élőknél, de nagyon fontos a társadalom szemléletének formálása is, el kell fogadnunk őket olyannak, amilyenek. A korábbi években kék lufit és autizmusról szóló üzeneteket küldtünk szét a városban, hogy felhívjuk a figyelmet az autizmusra, most egy kicsit más módon közelítünk a témához.

 

(Balról) Dalmai Melinda, Nagy-Varga Izabella, Horváth Margit, Szabóné Samu Melinda és Svendor Diána

 

 

– Magyarországon körülbelül 160 ezer embernél diagnosztizálták az autizmust, Tapolcán is sokakat érint, diagnosztizáltakat és nem diagnosztizáltakat egyaránt, pontos számaink azonban nincsenek. A kerekasztal beszélgetésünk során a tünetekről, az autizmus korai felismeréséről, a szülők nehézségeiről, a védőnők képzésének lehetőségeiről, segítő technikák elsajátításról, illetve a közös munka, az együttműködés lehetőségeiről beszélünk. Az autista gyermekek szülei felé pedig az az üzenetünk, hogy mindenképpen keressék azokat a közösségeket, ahol autista gyermeket nevelő szülők vannak, mert a közösség ereje a legfontosabb a felmerült problémák kezeléséhez. 2015-ben, az érintett szülők együttműködésével, támogatásával alakult meg Az én világom – Tapolca és Környéki Autista Gyermekekért Egyesület.

 

Hasznos “ajándék” az óvodának, információk az autista ovisok sajátos neveléséhez. Balról Dalmai Melinda gyógypedagógus, jobbról Horváth Margit, a Tapolcai Kertvárosi Óvoda igazgatója

 

Horváth Krisztina elnök elmondta, az elmúlt években egyesületük szervezett különböző korszerű terápiás foglalkozásokat, szülőklubot hoztak létre, de rendszeresen együttműködnek egyéb tapolcai civil szervezetekkel is. – Együtt át tudjuk beszélni a problémákat, tapasztalatot cserélünk, segítséget kérünk és adunk. Egyesületünkbe nagyon nagy szeretettel várunk minden szülőt, akár gyermekeikkel a diagnosztizációs folyamat elején járókat, illetve azokat is, akik már szembesültek a kész diagnózissal. Arra bíztatunk mindenkit, hogy jöjjenek el hozzánk, hogy segíthessük egymást! – mondta az egyesület elnöke. Megtudtuk az idei tapolcai autizmus világnapi rendezvényt Szalainé Gelencsér Márta és Kravácz Barbara finom süteményeikkel támogatták, a felvonulás biztosításában pedig a Tapolcai polgárőrök segítették a résztvevőket. /Töreky L./

 

 

Kerekasztal beszélgetés, majd kék lufis felvonulás az autizmussal élőkért

| egészségügy, hírek, közélet |