Brusznyai-díj elismerésben részesült Németh Kata, a Vetési Albert Gimnázium magyar–spanyol két tanítási nyelvű tagozatának tapolcai diákja. A kitüntetett, Patrik Judittól, Brusznyai Árpád unokájától vehette át a díjat a Brusznyai Árpád születésének 100. évfordulóján rendezett emlékhangversenyen, a Pannon Egyetem aulájában. A tapolcai lányon kívül, két veszprémi zenepedagógus, művész, Bendik Ágota és Rostetterné Nagy Rita részesült még az elismerésben a napokban.

 

 

Kata már a TBLÁI Batsányi János Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Tagintézmény diákjaként is Tapolca kiváló tanulói közé tartozott, számos tanulmányi versenyen a legjobbak között volt. A veszprémi laudációban elhangzott: “Németh Kata kilencedikes kora óta kitűnik értelmi képességeivel, lelkiismeretességével, érdeklődésével és szorgalmával. Példamutató fegyelmezettségének és igyekezetének köszönhetően tanulmányi eredménye az első négy tanévben jeles volt. Jelenleg angol felsőfokú nyelvvizsgája van, de hamarosan magyar–spanyol két tannyelvű tagozatos diákként spanyol nyelvből az érettségivel felsőfokú nyelvvizsgát fog szerezni.” /tl/ Fotó: Vetési gimnázium facebook, Napló

 

Németh Kata teljes laudációja

Németh Kata a Vetési Albert Gimnázium végzős tanulója a magyar–spanyol két tanítási nyelvű tagozaton. Motivált, érdeklődő, kíváncsi diák. Kilencedikes kora óta kitűnik értelmi képességeivel, lelkiismeretességével, mérhetetlen érdeklődésével és szorgalmával. Példamutató fegyelmezettségének és igyekezetének köszönhetően tanulmányi eredménye az első négy tanévben jeles volt, több tantárgyból – angol és spanyol nyelv, történelem, irodalom, földrajz, vizuális kultúra, testnevelés – rendszeresen dicséretben részesült.

Kata a gimnáziumban eltöltött 4 és fél éve során számos tanulmányi versenyen vett részt, melyeken kiemelkedő sikereket ért el. Nyelvi előkészítő évfolyamos diákként a Budapesti Cervantes Intézet “Papírral és ceruzával” című novellaíró versenyén országos 1. helyezést ért el. A Szegedi Tudományegyetem spanyol kulturális versenyén a vetésis csapat tagjaként első helyen végzett. A Spanyol Két Tanítási Nyelvű Gimnáziumok Országos Találkozóján az irodalmi versenyt 10. és 11. évfolyamosként is megnyerte, ugyanitt a 11. évfolyamosok vitaversenyén második helyezést ért el. Az elmúlt tanévben a legrangosabb tanulmányi versenyen, az OKTV-n spanyol nyelvből 1. helyen végzett, megkapta a Spanyol Nagykövet Díját, melynek köszönhetően egy spanyolországi nyelvtanfolyamon vehetett részt. Eddigi eredményei alapján az idei tanévben esélyesként pályázott a Kárpát-medencei Mathias Corvinus Collégium ösztöndíjára, melyet el is nyert, így egyike lett a 25 díjazottnak.

A tanulmányi versenyek mellett számos programban és projektben vállalt meghatározó szerepet: több alkalommal részt vett a spanyol nagykövettel folytatott kerekasztal-beszélgetéseken, spanyol nyelvű városnézést vezetett az ecuadori nagykövetnek és munkatársainak. Az elmúlt három tanévben a spanyol színjátszó szakkör tagja, az EKF projekt keretein belül készült “Europa Hostel” című ötnyelvű színdarab szereplője. Örömét leli az írásban is: az Irodalmi Rádió 21. évfordulójára meghirdetett pályázaton négy verse is megjelent nyomtatásban a “Selymes neszek” című antológiában, részt vett az Európa Ifjú Költője című műfordító pályázaton is. A közösségért végzett tevékenysége is kiemelkedő: a gimnáziumi nyílt napok, valamint a spanyol két tanítási nyelvű tagozat programjainak előkészítésében és megvalósításában szintén részt vállalt és vállal. Jól tud együttműködni tanáraival és osztálytársaival, akik mindig számíthatnak segítségére. Alázatos, udvarias, szerény, közössége érdekeit mindig szem előtt tartó diák. Második idegen nyelvként angolul tanul, amiből felsőfokú nyelvvizsgával rendelkezik. Magyar-spanyol két tannyelvű tagozatos diákként spanyol nyelvből az érettségivel szintén felsőfokú nyelvvizsgát fog szerezni. Egyetemi tanulmányait szeptembertől az Eötvös Loránd Tudományegyetem Újlatin nyelvek és kultúrák alapképzési szak spanyol szakirányán szeretné megkezdeni.

Németh Kata személyisége, elért eredményei, példaértékű szorgalma alapján méltó a Brusznyai-díjra!

 

Brusznyai-díj a vetésis tapolcai diáklánynak

| hírek, közélet, kultúra, oktatás |