Szeptember első hétvégéjén rendezték a jubileumi, 50. Balaton Kupa sakkversenyt a Tamási Áron Művelődési Központban.

 

A versenyt 1972-ben indította útjára Paréj József és Fazekas György, ez szinte az egyetlen olyan verseny, mely ilyen sok évet megélt és a szervezésben és lebonyolításban is aktívan részt vett az ötletgazda. “- Badacsonytomajon ültek össze először a sakkozók, majd Zánkára került a verseny, ahol hosszú évek alatt Európa egyik legrangosabb sakkversenyévé nőtte ki magát, volt, hogy több mint 800 sakkozó versenyzett egymással.

 

Az ország minden részéből érkeztek sakkozók az 50. Balaton Kupára fotó: hg

 

Ezt követően Tapolcán talált otthonra a sportesemény, amit idén egy háromnapos FIDE értékszámszerző versennyel kombináltunk, illetve egy Horváth Imre Emlékversenyt is szerveztünk az U14-es korosztály számára, valamint “Tapolca Amazonok Vs. Old Boys” gálamérkőzésekkel egészítettük ki a rendezvényt.” – tájékoztatta lapunkat Istvándi Lajos főszervező. Az ifjúsági versenynek 40 résztvevője volt, ahol több tapolcai fiatal is díjazásban részesült. Az éremosztót követően Mádl Ildikó, kétszeres olimpiai bajnok sakkozó egy közel két órás sakk szimultánt játszott a versenyen indulókkal.

 

 

A FIDE Openen Pásztor Ferenc tapolcai játékos nyert senior díjat, de a többi helyi sakkozó is szépen szerepelt. Istvándi Lajos örömmel számolt be arról is, hogy a rendkívül sikeres tavalyi NB1-es szezont követően, amikor a dobogó harmadik fokán végeztek, idén a Szuper Ligában sakkozhatnak. Bár ez egy másik csapat visszalépésnek köszönhető, de ez nem von le az elért eredmény értékéből. Tapolcáról ebben a 10 csapatos, 10 fordulós elit bajnokságban még senki nem játszott, tulajdonképpen világklasszis nagymesterekkel fognak játszani a tapolcai játékosok. A ligában való indulás célja a tapasztalatszerzés és a tanulás. Nem terveznek játékost igazolni, azokkal a helyi sakkozókkal vágnak neki a megmérettetésnek, akik az elmúlt évek alatt szépen teljesítettek és bizonyították, hogy ott a helyük a legjobbak között. /hg/

 

Jubileumi sakkverseny Tapolcán

| hírek, sport |