Kifejezetten nagy érdeklődés mellett zajlott a szombati nap délutánján Diszel szüreti felvonulása és az azt követő szórakoztató-kulturális programsorozat. A helyi és intézményi szervezők, a városrész közösségi szellemű lakói egyaránt mindent megtettek annak érdekében, hogy a hagyományőrző rendezvény minden résztvevő számára szép élményeket jelentsen idén.

 

 

 

 

A vidám program több száz fős látványos forgataga valamivel délután három óra után indult el a városrész templomától, miután a jelenlévők meghallgatták a hintóról szónokló Sály Gyula kisbíró rímekbe és humorba szőtt, boros hangulatú, tréfás instrukcióit, melyben a Diszel városrészt érintő idei fejlesztések és egyéb közösségi történések is helyet kaptak. A kifogástalan szép őszi napfényes időben zajló szüreti felvonulásra a közösségi szellemű diszeliek alaposan felkészültek, vicces bormámoros installációikkal feldíszítették a településrészt, programok sokaságát szervezték és meglehetősen nagy számban képviseltették magukat az eseményen.

 

 

 

 

Hagyományőrző társaságokkal, népviseletbe öltözött lovasokkal, lovas huszárokkal, a Vinum Vulcanum borlovagrend tagjaival megerősítve, élen a Tapolcai Ifjúsági Fúvószenekarral, a Batsányi Táncegyüttessel és Tapolca városvezetőivel indult és érkezett meg a menet a Csobánc Művelődési Ház közösségi udvarára, természetesen rendőri-, polgárőri biztosítás mellett. Itt zajlottak a rendezvényhez kapcsolódó szórakoztató- kulturális programok.

 

 

 

A színpadon elsőként a Batsányi Néptáncegyüttes felnőtt és fiatal táncosai léptek fel, majd a város polgármestere és önkormányzati képviselője szólt a jelenlévőkhöz. Dobó Zoltán a köszönet szavaival kezdte mondandóját. – A szőlő- és borkultúra, az egymás iránt érzett tisztelet és szeretet hozott össze bennünket. Régóta nem voltunk ennyien együtt és ez azoknak az érdeme, akik összefogtak és közösséget akarnak látni Diszelben. Abban a városrészben, amelynek falu jellegű önállóságát, ahogy a múltban, a jövőben is igyekszünk tiszteletben tartani. Köszönet jár a szervezőknek, akik energiájukat, idejüket, akár saját anyagi forrásaikat is beletették a szüreti programba, hogy az szép és nemes rendezvény lehessen – mondta. A polgármester külön is kiemelte a Takács és Rózsa családot, akik “nagy erőkkel segítették a rendezvény létrejöttét”.

 

 

Tóth Bálint képviselő hasonlóan a polgármesterhez, a szervezők, a diszeliek részvételét, közösségi összefogását és a nemes cél érdekében tett erőfeszítéseit méltatta, mindenkinek jó szórakozást kívánva a programokhoz. Elmondta, különösen tetszettek neki azok a bábuk, szüreti, humoros részeges installációk amelyeket az itt lakók nagy számban készíttek. A beszédeket követően dr. Renner Sándor plébános megáldotta a szőlőharangot. – A szőlővel, borral foglalkozó emberek különösen érzik, hogy minden munkálkodás eredménye nem csak rajtunk, embereken múlik, hanem a teremtő és gondviselő Isten segítő támogatásán is. Amikor köszönetet mondunk a szőlőtermésünkért, akkor az Isten gondviseléséért is köszönetet kell, hogy mondjunk – fogalmazott a plébános. Az egyházi áldást hangulatos szórakoztató programok sokasága követte. Többek között hastáncos produkció, betyárok lovas, ostoros bemutatója, a musical színpad tagjainak és a Csobánc Népdalkör előadásait élvezhették a résztvevők. A gyermekeket arcfestés, pónilovaglás, légvár, vattacukor és parázson készített kürtöskalács várta, a felnőttek Bene Károly konyhájában készült remek pörkölttel csillapíthatták éhségüket. /Töreky L./

 

 

 

Diszeli szüret napfényes hangulatban, szép közösségi összefogással

| hírek, közélet, kultúra |