A kötelező, orvosonként 6-6 órán felül, összességében 340 órányi, 9-11 ezer forint óradíjjal elszámolt havi orvosi ügyelet orvosok közötti elosztása, vállalása megmenthetné Tapolcán a 24 órás orvosi ügyelet ellátását, ám erre – az ügyeletet vállaló, az ügyet támogató országos mentőszolgálaton és a tapolcai orvosokon kívül gyakorlatilag nincs hajlandóság – derült ki tegnap délelőtt azon a fórumon, amelyre Tapolca város, illetve Dobó Zoltán polgármester kezdeményezett és amelyre meghívták Sümeg, Badacsonytomaj, illetve a térség településeinek polgármestereit. Előzmény, hogy a Veszprém Vármegyei ügyeleti rendszer átalakításával – a hírek szerint – megszűnik a sümegi és a devecseri 24 órás orvosi ügyelet is, így jelentősen megnő az ellátandó terület. Tapolcán a 24 órás ügyeleti óraszámok vállalásában, a betegek ellátásában számítanának a környező települések háziorvosaira is, különben szeptembertől hétköznap 16-22 óra, hétvégén és ünnepnapokon a 8-14 óra között lesz csak elérhető a rendelési időn kívüli háziorvosi ügyelet.

 

 

A fórum jelentősége ellenére mindössze kilenc környékbeli polgármester jött el az eseményre, pedig az átszervezés előtti utolsó napokban közbenjárásuk esetlegesen meggyőzhetné a településeken dolgozó orvosokat, hogy vállaljanak plusz ügyeleti szolgálatot. A tárgyaláson Juhász Gábor képviselte a rendszert szeptembertől átvevő és működtető országos mentőszolgálatot, illetve a szabadságon lévő dr. Jászkuti Ákos Péter regionális igazgatót. A mentőszolgálat az átszervezés elindítása előtt mindenképpen meg akarta várni, hogy a települések vezetése és az orvosok miként viszonyulnak a kérdéshez, mekkora a támogatottsága körükben a 24 órás orvosi ügyeletei rendszer bevezetésének – hangzott el.

 

 

– Ha most nem 9-en ülnénk itt, hanem 54-en, akkor joggal mondhatnánk, hogy a lakosság érdekét tartjuk szem előtt – adott hangot csalódottságának Dobó Zoltán a meghívott polgármesterek nagy részének elmaradása miatt. A tapolcai polgármester szerint, ebben a kérdésben az érintettek igazságán túl mindenkinek, aki tehetett volna az ügyért, a lakosság irányába erkölcsi felelősége van, beleértve a plusz ügyeleti órák vállalásától elzárkózó orvosokat is. Elmondta, a tapolcai orvosokkal lefolytatott tárgyalások azt mutatják, hogy ők vállalnák a rájuk eső ügyeleti órákat. Ez azonban kevés a 24 órás ügyelethez, ha nem követik őket hasonló vállalásaikkal a környező településeken dolgozó kollégáik.

 

 

Juhász Gábor, az országos mentőszolgálat képviselője rámutatott, hogy valósnak, megalapozottnak látszik, szakmailag indokolt a 24 órás ügyelet működtetése a térségben. Azt a döntéshozók is jóváhagynák, és az ügyleti órák anyagi fedezete is biztosított. – Szomorú vagyok, mert ha nem valósul meg, akkor nő a leterheltsége az ajkai, balatonfüredi ügyeleteknek, illetve az új, csökkentett idejű ügyeleti rendszer időintervallumain kívül más, távolabbi helyre kell mennie majd a betegeknek. Az ügyeleti órákon túli akut problémákra viszont továbbra is ott lesz a segélyvonalon hívható mentőszolgálat – hangsúlyozta egyebek mellett Juhász Gábor, aki szerint az új rendszerben sem szűnik meg a feladatellátás, lesz hova fordulni a betegeknek a jövőben is.

Krisztin. N. László badacsonytomaji polgármester úgy foglalta össze az elhangzottakat, hogy a 24 órás orvosi ügyelet fenntartásának eszerint sem finanszírozási, sem szervezési problémája nincs, egyedül az érintett orvosok “vállalkozókedve” akadályozza azt. A badacsonytomaji polgármester többek között azt javasolta kollégáinak, hogy minél előbb tájékoztassák településeik lakosságát arról, hogy miként érinti majd őket a változás és mi várható a jövőben az ügyeleti ellátás átszervezése miatt, mert ha élesben, információk hiányában szembesülnek a változásokkal, az akár komoly elégedetlenséget is szülhet a lakosság körében. /Töreky L./

 

Szándék, pénz van rá, az orvosok hajlandósága viszont kevés a 24 órás orvosi ügyelethez

| egészségügy, gazdaság, hírek, közélet, önkormányzat |