A DASZ SE két sportolója is érmet szerzett a berlini Speciális Olimpián bocsa sportágban. A XVI. Speciális Olimpia Nyári Világjátékokat 2023. június 17–25. között – 170 ország részvételével – Berlinben tartották meg.

 

A versenyzők 26 sportágban indulhattak, a magyar csapat 15 sportágban szerzett kvalifikációt. Magyarországról 77 fős sportolói csapat, az edzőkkel és a további kísérőkkel együtt összesen 112 fős delegáció utazott a világjátékokra. A magyar csapat ünnepélyes fogadalomtétele Budapesten, a Sándor-palotában történt. Az ünnepségen Novák Katalin köztársasági elnök köszöntötte elsőként a Berlinbe készülő küldöttséget.

 

Varga Ágnes Veronika és Horváth Zsolt, Havasi Marcell vezetőedző irányításával szép sikereket ért el a népszerű golyóssportág, a bocsa küzdelmeiben fotó: helyszíni

 

A Speciális Olimpia Nyári Világjátékok ünnepélyes megnyitója június 17-én volt, a versenyek június 18-án kezdődtek és június 25-éig tartottak. Darvastóról két sportoló, Varga Ágnes Veronika (Darvastói DASZ SE) és Horváth Zsolt (Darvastói DASZ SE) vett részt a versenyeken bocsa sportágban, a tapolcai Havasi Marcell szakágvezető-helyettes, vezetőedző irányításával. Horváth Zsolt korábban asztaliteniszezett, focizott, síelt. Versenykarrierje a darvastói intézményben kezdődött. Torontóban, az 1997-es Speciális Olimpián sportolóként vett részt, ahol háromszoros aranyérmes bajnoki címet szerzett síelőként. A bocsa játékot több mint 10 éve ismerte meg, egyéni és páros játékban is eredményes játékos.

 

A bocsa nagy fokú koncentrációt és fejlett finommotorikus képességeket igényel fotó: helyszíni

 

A versenyeken legtöbbször első vagy második helyezést ért el, a legjobb divíziókban. Többször részt vett európai bajnokságokon is, így Luxemburgba és Ukrajnába is eljutott. Zsolt jóvoltából a berlini világjátékokat bronzéremmel kezdte a bocsa szakág. Varga Ágnes Veronika az intézményben ismerte és szerette meg a bocsa játékot, amelyet 2011-ben már versenyszerűen űzött. Ágnes eljutott az athéni Speciális Olimpiára, ahol első helyezett lett egyéni játékosként, továbbá játékostársaival együtt csapatban 2., páros játékkal 4. helyezést értek el. 2015-ben kijutott a Los Angeles-i Speciális Olimpiára, ahol egyéniben bronzéremmel gyarapította éremgyűjteményét. 2022-ben kijutott a máltai Európai Bajnokságra is, ami tulajdonképpen „előszobája” volt a mostani, 2023-as berlini Speciális Olimpiának.

 

 

Ágnes harmadik világjátékok-szereplésén harmadszor is érmes lett, a bocsások női egyéni döntőjében aranyérmet szerzett. A Varga Ágnes–Horváth Zsolt kettős az ausztrálok elleni győzelemmel párosban is a dobogó legfelső fokára állhatott. A bocsa szakág 2 arany és 1 bronzéremmel búcsúzott Berlintől. A Speciális Olimpiai Szövetség küldetése, hogy mindenkinek biztosítsa a jogot ahhoz, hogy megküzdhessen álmaiért, és hogy olyan befogadó közösséget építsen, amelyben képességeitől függetlenül minden embert elfogadnak és szívesen látnak. /hg/

Két arannyal és egy bronzzal tértek haza a bocsások a Speciális Olimpiáról

| hírek, sport |