Összesen tíz napirendi pontban született döntés a város képviselő-testületének június 30-i nyilvános ülésén. A képviselők nagy többséggel elfogadták többek között a város cégeinek beszámolóit, 2023-as üzleti terveit, több fontos közhasznú alapítvány támogatását, döntöttek a város villamos energia közbeszerzésének megindításáról, Gyulakeszivel szerződésben biztosították a közeli település óvodáskorú apróságainak tapolcai óvodai ellátását, de a polgármesterhez intézett kérdések között szóba került a diszeli iskolaépület iránti érdeklődés, a volt Tamoli benzinkút területének tervezett eladása és a 24 orvosi ügyelet kérdése is. Ez utóbbi kérdést érintően pozitív hírekről számolt be a város polgármestere.

 

 

A polgármester és alpolgármesterek fontosabb tárgyalásainak beszámolóját tartalmazó napirenddel kapcsolatosan számos kérdés hangzott el. Buzás Gyula a diszeli iskolaépülettel kapcsolatos polgármesteri tárgyalás tartalmáról és eredményéről érdeklődött. Dobó Zoltán válaszában elmondta, hogy az iskola szomszédságában ingatlannal rendelkező német-magyar házaspár jelezte, hogy az épületről időnként paladarabok és vakolat hullik a területükre, ugyanakkor vannak ötleteik és elképzeléseik a jelenleg funkció nélküli épületegyüttes hasznosítására, amelyet a jövőben részleteiben is ismertetni szeretnének majd. Tóth Bálint diszeli képviselő az üggyel kapcsolatban kérte, hogy területileg illetékes képviselőként a diszeli iskolaépületet érintő tárgyalásokról időben értesüljön, azokba bekapcsolódhasson, illetve kérte, hogy a város bérletben és ne eladásban gondolkodjon.

 

 

Dr. Décsey Sándor többek között a 24 órás háziorvosi szolgálattal kapcsolatos egyeztetések állásáról kérdezte a polgármestert. Elhangzott, a háziorvosi ügyeleti rendszert hamarosan átveszi a magyar állam, illetve a mentőszolgálat. Tapolca ebben a tervezetben az öt kiemelt 24 órás szolgáltatást biztosító központ közé nem került be, megszűnhet a 24 órás egészségügyi ügyeleti rendszer. Ezért levélben fordult a város az országos mentőszolgálat főigazgatójához, továbbá Navracsics Tibor miniszter, országgyűlési képviselő segítségét is kérte. A kérés, a város indokai meghallgatásra találtak, a Tapolca lakosságára nézve kedvezőtlen elképzelések módosítására szándék mutatkozik minden érintett részéről. – A szükséges tárgyalások, egyeztetések a közelmúltban lezajlottak, az országos mentőszolgálat kész az új tervezet elfogadására, azaz egy 24 órás ügyeleti rendszer üzemeltetésére, de minderről végleges döntés még nem született- tájékoztatott Dobó Zoltán. Tóth Bálint képviselő a hajdani Tamoil benzinkút önkormányzati tulajdonban lévő terület iránti vételi szándékról érdeklődött a polgármestertől. A válaszban elhangzott, a közvetítő cégtől kapott információk alapján, a világ legnagyobb étteremlánca 2-2,5 éven belül szeretne üzletet nyitni a Tapolcán, ha “nehézségekbe ütköznek, akkor 4-5 éven belül”. A város azt szeretné elérni, hogy a McDonald’s, vagy bármely más, Tapolca iránt érdeklődő étteremlánc lehetőleg a “Tamoil területet” válassza, hogy a felépülő üzlet később ne a városközpontban generáljon megnövekedett gépjármű forgalmat. A június 30-i testületi ülés napirendi pontjai a tapolca.hu internetes elérhetőségen, a testületi ülésről készült felvételünk a tapolcaimedia facebook oldalon teljes terjedelmében megtekinthető. /Töreky L./

Jön a McDonald’s ? – Mégis lehet 24 órás a helyi orvosi ügyeleti rendszer?  

| gazdaság, hírek, közélet, önkormányzat |