Az illetékes bizottságok átbeszélték és jelentős többséggel támogatták, a város képviselői pedig döntöttek több önkormányzati ingatlan értékesítéséről, de a katolikus templom erősen leromlott állapotú lépcsőjének felújításról is. A testületi ülést a polgármesteri hivatal udvari tanácstermében, tegnap (július 17-én) tartották.

 

 

Az értékesítésre kijelölt ingatlanok közül a legnagyobb értéket a Gyulakeszi út elején lévő hajdani Tamoil benzinkút rekultivált területe képviseli, amelyre a napokban érvényes vételi ajánlat érkezett. Az ominózus terület hasznosítására kiírt pályázat feltételeiről korábban már beszámoltunk, akkor felmerült, hogy egy globális étteremlánc már érdeklődik az üres ingatlan iránt. Az érdeklődés mára konkrét vételi szándékban csúcsosodott ki. A képviselők most különösebb viták nélkül, döntő többséggel támogatták, hogy a 3280 m2 nagyságú ingatlant, adásvétel útján a Progress Étteremhálózat Kft. részére, bruttó 95 millió 250 ezer forint összegben értékesítse a város. Dobó Zoltán polgármester elmondta, a vevő az ígéretek szerint, várhatóan már két éven belül (a legkorszerűbb technológiáját alkalmazva) Mc’Donalds éttermet épít a területre, amely nagyjából nyolcvan fős dolgozói gárdával üzemel majd. A világcég elsősorban szakképzetlen munkaerőt vesz fel, a dolgozókat maga tanítja be – hangzott el.

 

 

A tapolcai képviselők egyhangúlag támogatták a város villamosenergia beszerzését. Eszerint a célra mintegy 248 millió forintot biztosít a város költségvetése 2024-ben és 2025-ben. Ebben az intézményi és a közvilágítási célú energiát kötötte le a város fix 104 forint/ kWh áron. A város támogatásának köszönhetően újulhat meg a helyi katolikus templom főbejárati lépcsője a közeljövőben – szavazták meg a képviselők. Tapolca Város Önkormányzata Képviselő-testülete a tapolcai Nagyboldogasszony Római Katolikus Templom, Tapolca 53 hrsz alatti, önkormányzati területen lévő előlépcsőjének nagy tartósságú és igényes felújítására, az örökségvédelmi bejelentés tervezési és dokumentációs költségére 6.100.000 Ft összeget biztosít a költségvetés általános tartalékának terhére. Az előterjesztésben leírtak szerint, a munkát elnyerő Szentgyörgy-hegyi Restaurátor Műhely vezetője, Kőfalvi Vidor a helyszíni egyeztetés és egy alapfeltárást követően részletes árajánlatot nyújtott be a műkő lépcsőelemek teljes lebontásáról és újragyártásáról. Az új lépcsőfokok szálerősített műhomokkőből készülnek, egyedi öntőformákba kiöntve és a helyszínen ragasztással rögzítve. A lépcsőfokok saját gyártású kőőrleményből készülnek majd, színében és textúrájában a templom eredeti homokkő kapukeretéhez igazítva. A lépcsőfokok felületei utólagos megmunkálást, illetve időjárás ellenállóságot növelő felületkezelést kapnak. A július 17-i testületi ülés összes napirendi pontja, az előterjesztések teljes anyaga a tapolca.hu internetes oldalon részleteiben is olvasható. /Töreky L./

 

Elkelt a “Tamoil terület”, megújulhat a templom főbejárati lépcsője…

| hírek, közélet, önkormányzat |