A mai napon ünnepélyesen átadták a raposkai temetőkert új ravatalozóját, a temető új 110 méteres kerítésszakaszát és 140 méternyi térkővel burkolt temetői gyalogos utat. A ravatalozó épület a Magyar Falu Programban elnyert 28.5 milliós támogatásból, a felsorolt kiegészítő beruházások pedig 6 millió forintnyi önkormányzati forrásból valósulhattak meg.

 

 

A szombati 12. Bazaltorgona falunapon megtartott átadó ünnepségen Bolla Albert polgármester elmondta, hogy a falu lakosságának és önkormányzatának több évtizedes álma vált valóra azzal, hogy az erősen elavult régi ravatalozó helyére egy új, a kor követelményeinek megfelelő létesítmény épült. – Raposka lakói büszkék lehetnek a megújult temetői környezetre és jó érzéssel, kulturált környezetben látogathatják majd elhunyt hozzátartozóikat. Kérek minden raposkait, hogy őrizzük meg ezt a rendezett környezetet, gondosan ápoljuk szeretteink sírhelyét!

 

 

Bolla Albert köszönetét fejezte ki a falu pályázatát támogató magyar kormánynak és Navracsics Tibor miniszter, országgyűlési képviselőnek, de Kocsis Tibor tervező, műszaki vezető, Tarbuza Attila, a kivitelező cég ügyvezetője és Páhi Csaba villanyszerelő mester hozzáállását és munkáját is méltatta. Raposka polgármestere Tapolca önkormányzatának, illetve Dobó Zoltán polgármesternek is köszönetet mondott, hiszen a város a temetői gyalogutak felújítására, jelképes áron adott használt, de minőségi térkövet Raposka községnek.

 

A ravatalozó falán látható, Jézus feltámadását jelképező kereszt Szakonyi Sándor zalahalápi fafaragó szép munkája

 

Dr. Navracsics Tibor arra mutatott rá, hogy elődeinktől nem csak hagyatékot kaphatunk, hanem adózhatunk is számukra. – Egy közösség erejét az mutatja, hogy mennyire tartja számon a múltját, az előző nemzedékeket,hogyan figyel oda azokra akik közülük maradandót alkottak, hogyan őrzi és adja át ezt az emlékezetet a következő nemzedékeknek. Ennek az emlékezésnek, a tiszteletadásnak az egyik fontos helyszíne a temető… A temető, a ravatalozó állapota árulkodik a közösség minőségéről, hiszen azt mutatja, amit itt Raposkán is láthatunk, hogy becsben tartják, számon tartják és meg akarják őrizni az előző nemzedékek értékeit – hangsúlyozta a térség országgyűlési képviselője. Az ünnepélyes szalagátvágást követően Beke Zsolt plébános áldotta meg az épületet. Az esemény fényét Hoffman Szilvia szavalata és népdal produkciója emelte. /Töreky L./

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Átadták Raposka új ravatalozóját a település falunapján (képgalériával)

| gazdaság, hírek, hitélet, kitekintő, önkormányzat |