Járdányis növendékek hangversenye

A tapolcai Járdányi Pál Zeneiskola növendékei, járdányis tanáraikkal közösen, illetve azok zenei kíséretével koncertet adtak az alapfokú művészeti tanintézmény hangversenytermében hétfőn. A rendezvényen hagyományosan a zeneiskolai olvasópályázat eredményhirdetésére is sor került.

 

 

A megjelenteket, a közönséget, a díszvendégeket, köztük a Fenyvesi Zoltánt, a tankerület vezetőjét, Pass Sándor és Puskás Ákos alpolgármestereket Péni Béla köszöntötte. A zeneiskola igazgatója örömének adott hangot, hogy több kimaradt év után újra megrendezhetik a zenei napokat, kitűnő szórakozást kívánt a koncerthez közönségnek és elárulta, hogy ezúttal nem csak a jelenlegi, hanem korábbi járdányis növendékek is színpadra lépnek. Egymás után csendültek fel a klasszikus és barokk muzsika híres és szép darabjai, hogy csak a legnagyobb, legismertebb zeneszerzőket említsük, többek között Schubert, Corelli, Mozart, Vivaldi, Telemann, Bach művei.

 

 

Magi Bernadett (ének) Király Erik és Király Alex (furulya), Németh Júlia (gitár), Körmendi Tamás (furulya), Lakatos Kriszta (hegedű), Molnár Csaba (trombita), Baliko Laura és Baliko Barnabás (hegedű) Haga Kálmán (furulya), Orbán Csenge (fuvola), Varga Veronika (cselló), Henn Bálint (trombita), Király Emőke (hegedű), Nagy Réka, Moór Dóra, Csák Regina és Kovács Fanni közös(fuvola) játéka nagy tapsot kapott a közönségtől. A szólistákat és kamarazenekari produkciókat Király Emőke Mária, Egyedné Somogyi Hajnalka, Őri Jenő, Müller Ilona és Takácsné Németh Magdolna kísérte zongorán. Varga Gergő (ütőhangszerek) remek szóló dob produkciója nem igényelt zenei kíséretet. A hangverseny legszebb része pedig még csak ezután következett.

 

 

Zavaczki Aliz, Tóth-Rompos Patrícia, Zavaczkiné Fehér Éva, Kovács Adrienne Telemann művet adott elő Egyedné Somogyi Hajnalka zongora kíséretével, majd Almási Dániel (fagott) Vivaldi interpretációja és Zavaczki Aliz (fuvola) játéka vívta ki a közönség nagy tapsban kifejezett elismerését. A tapolcai növendék hangversenyhez kötődő régi hagyomány, hogy a zeneiskolai olvasópályázat eredményhirdetésére is szakítanak időt a szervezők.

 

 

A feladatokat Erkel Ferenc halálának 130., Verdi születésének 210., Wagner születésének 210.,halálának 140. és nagy költőnk, Petőfi Sándor születésének és a Himnusz megírásának 200. évfordulója alkalmából állították össze. A kérdések azonban a zeneiskola múltjáról és jelenéről valamint az itt működő zenekarokról is szóltak. A február 6-án meghirdetett és 2023. március 6-án lezárult pályázat feladatait három kategóriában állították össze, óvodás-első évfolyamon tanulóknak, alsós tanulóknak és felső évfolyamon tanulóknak. Az ovis-kisiskolás korcsoportban Vidosa Zsófia (1.), Gárdonyi Anna, Pető Zsófia és Király Anna lett a győztes sorrend, az alsoknál Kurkó Enikő (1.), Horváth Gréta, Magyari Emili, Kozma-Bognár Sára és Fülöp Abigél vehette át a legjobbaknak járó oklevelet. A felsősöknél Szabó Anna (1.), Kühár Kristóf és Kühár Korina végeztek az idei zeneiskolai olvasópályázat dobogós helyein. /Töreky L.)

 

Járdányis növendékek hangversenye

| hírek, közélet, kultúra, oktatás |