A városházával szemben, a Hősök terén zajlott ma a hagyományos tojásfa díszítés, amely évről évre megmozgatja a tapolcaiakat, legfőképpen a város több aktív civil szervezetének tagságát. Idéntől a látványosságok sora kiegészült Varjas Judit kalocsai és kalotaszegi óriás virágmintás húsvéti hímestojásával is, amelyet a városnak ajándékozott a Halas lépcső alkotója.

 

 

 

Kora délutántól nagy volt a nyüzsgés a Hősök terén, ahol többek között a Tapolcai Nőklub Egyesület, a Városért Egyesület, a Tapolcai Városszépítő Egyesület és a Tanúhegyek Egyesület tagjai, önkormányzati dolgozók, az Idősek Nappali Ellátásának dolgozói és gondozottjai, a vasutas nyugdíjasok, ovis és kisiskolás csoportok, és a hozzájuk csatlakozó tapolcaiak, a legfiatalabbaktól, az idősebb korosztályig azon dolgoztak, hogy a hagyomány folytatódjék, hogy ismét színes tojásruhába öltözzön a város. A Fő térről, a Kis királylány szobor mellől nem véletlenül került új helyre az esemény, hiszen a régi fa kinőtte a feladatot, már tavaly is emelőkosaras autó kellett a feldíszítéséhez.

 

 

Az idei tojásfa és tojáslugas díszítést, egy óriás, nagyjából 130 centiméter magas, népművészeti ihletésű motívumokkal festett (hungarocell) tojás felállításával is megkoronázták a résztvevők. Az óriás tojást Varjas Judit alapozta, festette, lakkozta fáradhatatlanul az elmúlt négy napban és nagyon impozánsra sikeredett. Az alkotó elmondta, legújabb munkája kifejezetten a város számára, tartós, időtálló technológiával készült, és reményei szerint, minden év hasonló időszakában kiállítják majd a szervezők a helyszínen.

 

 

 

Varga Károlyné, a Tapolcai Nőklub Egyesület vezetője szerint, a tojásfa díszítés már sokéves hagyomány a városban, Boczkó Gyula ötlete alapján, még a Városért Egyesület és Nőklub együtt indította útjára. – Az új helyszín lehetővé teszi, hogy az eredeti célkitűzés megvalósulhasson: aki erre jár, családok, ovis, iskolás csoportok felakaszthassanak a fára egy-egy szép, festett tojást. Több lehetséges helyszín közül végül az önkormányzattal egyeztetve a Hősök terét találtuk a legjobbnak, itt egy igazi “tojásfa park” vár mától mindenkit, elérhető ágakkal, óriás tojással és egy szép, szintén könnyen díszíthető tojáslugassal- mondta el érdeklődésünkre a Nőklub vezetője. /Töreky L./

 

Tojásfa helyett már egy igazi tojáspark épült, benne egy óriás húsvéti tojással

| hírek, közélet, kultúra |