November 25-én, a tematikus tanítási nap keretében a Nagyboldogasszony Római Katolikus Általános Iskola diákjai kulturális kiránduláson vettek részt. December 5-e és 9-e között viszont az Állatvédelmi Témahét hozott új színeket és ismereteket a tanulók hétköznapjaiba. A diákok bábjátékot kaptak ajándékba Szent Miklós ünnepén és többek között a napokban meghirdették “Menjünk együtt Betlehembe” címmel a betlehem-készítő versenyt is.

 

A Tavasbarlang látványos ismeretterjesztő kiállításán

 

Patonai Szilvia igazgató a részletekre is kitért, elmondta, a kulturális kirándulás napján közvetlen környezetünk természeti és kulturális értékeit tekintették meg a diákok, majd közösségformáló játékos együttléttel zárult a nap. – Az alsó tagozatos tanulóink hagyományos környezetóra keretében látogattak el a Tavasbarlangba. Ott megtekintették a ”Csodálatos karszt” című kiállítást, majd a barlang keletkezéséről egy bemutatófilmet is megnéztek.

 

 

 

A sümegi Püspöki Palotában, ahol az építészeti múlt értékeivel, sajátosságaival is megismerkedhettek a tanulók

 

Később „Sajtkukac” Játszóházban töltöttek el egy játékkal teli vidám órát. Az 5. osztály Sümegre kirándult és ellátogatott a Püspöki Palotába. Itt a „Barokk freskók, mint képregények” c. interaktív kiállítás megtekintése után, „Szem-Pont” címmel múzeumpedagógiai foglalkozáson sajátították el a barokk és rokokó korszakra jellemző építészeti sajátosságokat.

 

 

A Haláp-hegy ősszel és télen is szép és izgalmas helyszín, ahol túrázni lehet és például megismerni vulkanikus hegyeink keletkezésének történetét

 

A 6.,7.,és 8.osztályos tanulók az iskolában „Bazaltsapkás tanúhegyek nyomában” címmel tartott előadás keretében ismerhették meg a vulkanikus tanúhegyek kialakulásának történetét. Utána elutaztak Zalahalápra, és élőben, egy túra keretében is megtekintették a tanultakat, végigjárták a Zalahalápi Geológiai Tanösvényt.  Zalahaláp központjában Igaz Sándor helyi iskolaigazgató  szakvezetésével történelmi előadással egybekötve tekintették meg tanulóink Zalahaláp Község Értéktárát. December 5-9 között intézményi szinten csatlakozott iskolánk „Az Állatvédelmi Cselekvési  terv Kidolgozásáért és Végrehajtásáért Felelős Kormánybiztosi Titkárság által meghirdetett Állatvédelmi Témahéthez. 2022.12.05-és 09-között projekttervekkel, online tanórák elérhetőségével, szakemberek segítségével próbáljuk a gyermekek természetvédelemmel, állatvédelemmel kapcsolatos tudását kibővíteni, empatikus képességét magasabb szintre emelni. Az állatvédő szemlélet fejlesztése korosztálytól függetlenül nemzeti érdek. Intézményünk felvette a kapcsolatot a „Kutyákkal az Életért Alapítvány” mentőkutyás szolgálattal, amely több száz családnak segített már felkutatni eltűnt hozzátartozóját. (nyomkövetés, területkutatás, romkutatás) Mentőkutya kiképzőbázist tartanak fenn, illetve menhelyet is üzemeltetnek. Tavasszal látogatnak el intézményünkbe munkájukról előadást és bemutatót tartani. Bábjátékot kaptak ajándékba óvodásaink Szent Miklós ünnepén. Együtt gyújtottuk meg a második gyertyát az adventi koszorún, és ünnepeltük Szent Miklóst a Szivárvány Óvodával december 5.-én. Köszönjük Molnárné Albert Bernadett betanító munkáját, a 4.osztályos gyermekeknek a műsor előadását, az óvónők kedves ajándékát, és az együtt töltött ünnepi pillanatokat! „Menjünk együtt Betlehembe” címmel Betlehem készítő versenyt hirdetett a Veszprémi Főegyházmegye. A cipős doboz méretű Betlehem készítésénél fontos szempont a természetes anyagok használata,utalva arra, hogy Jézusnak is tökéletesen megfelelt születésekor az, ami természetes. A versenyre készült alkotásokat az iskola kiállítja a 2022.12.21.-én rendezett Adventi vásárán. /tl/

 

 

Élménydús, hasznos tanórán kívüli programok a katolikus iskola tanulóinak

| hírek, kultúra, oktatás |