Hogy állnak az EU-s tárgyalások? – címmel tartott előadást, fórumot dr. Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter, a térség országgyűlési képviselője a Tamási Áron Művelődési Központ emeleti előadótermében december 2-án. A képviselő, kormánytag rövid interjút adott a Tapolcai Médiának a rendezvényt megelőzően.

 

Dr. Navracsics Tibor: A magyar polgárok nem látják hátrányát, hogy jelenleg van egy 65 százalékos felfüggesztés. /Fotó: helyszíni felvétel, facebook/

 

Miniszterként itthon és a határainkon túl is sok lehet az elfoglaltsága, Ön mégis itt van Tapolcán. Miért, milyen céllal?

Egy hosszú tárgyalás sorozat vége felé közeledünk. Júniusban, amikor megalakult az új kormány és én miniszter lettem, azt a célt tűztük ki magunk elé, hogy év végéig megszülessenek azok a megállapodások az Európai Bizottsággal, amelyek lehetővé teszik az EU-s források megszerzését. Most már kéznyújtásnyira vagyunk ennek a célnak az elérésétől. Úgy gondoltam, hogy a saját választókerületemben is beszámolok arról, miként zajlott ez a folyamat, mit is értünk el tulajdonképpen.

Igen, napok óta halljuk a hírt az unióban visszatartott mintegy 3000 milliárd forintról. Tapolcán többek között TOP-os (Területi Operatív Program) pályázatok kaptak nemrégiben zöld utat. Ilyen a gyermekorvosi központ megvalósítása és a városi piac nyitott részének korszerűsítése is. Mi lesz ezeknek és a hasonló projekteknek a sorsa? Veszélyben van, avagy nincs a megvalósításuk?

Nincsenek veszélyben. Azok a pályázatok, amelyekről a döntés megszületett, meg fognak valósulni. A TOP-os pályázatokat korábban is előfinanszírozta a költségvetés. Ezekre megvan a fedezet. Az összegnek, amit az európai bizottság a végrehajtási folyamat végéig felfüggesztett, tulajdonképpen a gyakorlati élet szempontjából nincsen jelentősége. Amikor az uniós források felszabadulnak, akkor a költségvetésbe visszakerülnek ezek a pénzek. A magyar polgárok nem látják hátrányát, hogy jelenleg van egy 65 százalékos felfüggesztés.

A napokban a Kossuth rádióban Orbán Viktor miniszterelnök azt mondta, hogy jó döntés volt az Ön miniszteri kinevezése. Miként értékeli ezt a mondatot, ezt a gesztust?

Nagyon örülök neki, az mindig jó, ha az embert a főnöke dicséri (mosolyog).

Javában zajlik a Veszprém-Balaton Európa Kulturális Fővárosa program. Tapolcáról is számos projektjavaslat érkezik a bírákhoz. Miért is fontos ez a program, miért érdemes részt venni benne?

Január 21-én lesz a nyitórendezvény Veszprémben, attól kezdve az egész régióban egymást követik majd az események. Azért nagyszerű alkalom ez, mert egész Európa erre a térségre figyel majd. Tapolcaiak is jelentkeztek már, számos rendezvénnyel vesznek részt. A jövő év folyamán, a városnak lehetősége nyílik megmutatni magát az európai közvélemény előtt. Ilyen lehetőség ritkán adódik. Tapolca szépsége, az itteni civil szervezetek aktivitásából adódóan méltán tarthat igényt arra, hogy megjelenjen Európa színpadán. Ez most valóban egy nagy lehetőség!

 

Közel negyven fő részvételével zajlott a fórum a TÁMK emeleti előadó termében /fotók:tl/

 

(Az interjút követő fórumon dr. Navracsics Tibor többek között arról is beszélt, hogy Magyarország helyreállítási programja legjobbak között van és minden esély megvan rá, hogy azt jóváhagyja a tanács.)

– Abban bízunk, hogy még decemberben aláírhatjuk az Európai Bizottsággal az együttműködési megállapodást, ami azt is jelenti, hogy az uniós pénzek jöhetnek…-fogalmazott.Több hozzászólás, észrevétel is érkezett a miniszterhez, ez egyik például a befejezéshez közeledő Szigliget-Tapolca kerékpárúttal kapcsolatban hangzott el. A hozzászóló arra mutatott rá, hogy gyakorlatilag életveszélyes a tapolcai szakasz, rossz állapotú, keskeny a kisapáti út és arra festették fel a kerékpársávot. Van-e esély arra, hogy néhány száz millió forint forrás bevonásával rendbe tegyék ezt a problémát?-hangzott a kérdés. Navracsics Tibor válaszában elmondta, amikor képviselő lett a kerékpárút ügyében már kész tényekkel szembesült, ugyanakkor azt ígérte, hogy nemzeti forrásokból megpróbálja segíteni a probléma megoldását. /Töreky László/ 

 

Dr. Navracsics Tibor: Nincsenek veszélyben Tapolca elnyert pályázatai…

| gazdaság, hírek, önkormányzat, politika |