A Tapolcai Trappolók Egyesület szervezésében rendezték meg a II. Taigetos Special elnevezésű futóversenyt a Bauxit Sportcentrumban.

 

Arról szerencsére nem volt szó, hogy a gyengén teljesítőket ledobják a mélybe, mint a legenda szerint az ókori görögök a csenevész csecsemőket, abban azért mindenképpen fenn állt a hasonlóság, hogy a résztvevők folyamatos eredménykényszerben voltak. Egy 1000 méteres zárt pályán kellett futni körbe-körbe, és az eredeti, ötletes alapszabály szerint 10 kilométer után elkezdődnek a kiesések.

 

A különleges versenyre idén harminc nevezés érkezett fotó: Havasi

 

A nevezett versenyzők száma (30 fő) miatt ezt 15 km-re módosították a szervezők. Az első 15 kilométeren csak sérülés, vagy időtúllépés következtében lehet kiesni, attól fogva minden kilométer végén az utolsó helyen állónak ki kell állnia, számára véget ért a verseny, mehet megenni a gyrosát és meginni a Mythos sörét. A táv csak egyénileg teljesíthető, és az is különlegessé teszi, hogy bár körverseny, tilos a lekörözés. A mezőny mögött az úgynevezett söprögető fut, ő is a verseny résztvevője, de őt már nem előzheti meg az élen álló. Idén ezt a „hálás” szerepet Nagy Miklós vállalta magára, akinek ez remek utolsó edzés volt élete megmérettetése előtt, hiszen pár nappal később már a görögországi Spartathlonon versenyzett. (Miklós emberfeletti teljesítményéről következő lapszámunkban olvashatnak. – a szerk.) A söprögető folyamatosan figyelte, tájékoztatta és kieséssel „fenyegette” az éppen utolsót, majd az idő elérkeztével ő mondta ki az „ítéletet”, vagyis közölte vele, hogy ki kell állnia.

 

Jó hangulatban rótták a köröket a versenyzők fotó: helyszíni

 

Az illemhely és az orvosi ellátás beleszámít a versenyidőbe, ezért az esetleges kiállásokat „taktikusan” kellett megoldani. Az nyerte a versenyt, aki az utolsó körben is pályán volt és teljesítette azt. – Idén harmincan neveztek a versenyre, ez sajnos kevesebb, mint tavaly, azonban látjuk az okát. Rengeteg futóversenyt rendeztek ebben az időszakban és sajnos emiatt szétszóródtak a versenyzők. Nagyon élvezték, akik itt voltak tavaly, kicsit olyan volt az első, mint a One way ticket, itt sem tudták még a résztvevők, hogy tulajdonképpen miről is szól ez a verseny, hogyan kell taktikázni, erőt beosztani, a vécézést úgy letudni, hogy azzal ne essen ki a versenyből, és így tovább, tehát be kell még vezetni ezt is, mint minden új dolgot.

 

 

Van egy kerékpáros körverseny, amely ugyanezen rendszer szerint működik, onnan jött az ötlet, azt adaptáltuk futóversenyekre. Az ötletgazda Drabik Kriszti, a híres ultrafutó, a tavalyi versenyen ő volt a söprögető is. A söprögetőnek kulcsszerepe van, neki végig kell futnia az egészet, ezúttal az idei Spartathlonon is induló Nagy Miklóst sikerült erre megnyernünk, szerencsére vállalta a feladatot. – tájékoztatta lapunkat a verseny fő szervezője Földesi József. A verseny végeztével sor került a vidám zorba táncra is, a versenyzők pedig az alkalomra készült érmekkel lettek gazdagabbak. /hg/

 

Második alkalommal rendezték meg a Taigetos Special futóversenyt

| hírek, sport |