A helyi nyugdíjas értelmiségiekből és az idősebb korosztályhoz tartozó tapasztalt szakemberekből  álló  Időskorúak Tanácsadó Testülete tegnap délutáni ülésének egyik kiemelt témája az utóbbi időben viták kereszttűzébe került, tervezett naperőmű park volt. 

 

 

Egy tőkeerős befektető által tapolcai külterületre álmodott, hatalmas méretű napelempark, mint aktuális, mostanában sokakat foglalkoztató vitatémaként került elő a tanácskozáson.  Dobó Zoltán elsőként erről tájékoztatta a jelenlévőket.  A polgármester hangsúlyozta, jelenleg valós szakmai véleményeket várnak a beruházó, a támogatók és a beruházás kritikusainak oldaláról egyaránt.

 

 

Dobó Zoltán és Kutasi Iván a tanácskozáson

 

Hangsúlyozta, sok a megalapozatlan, gyakorlatilag pletykaszintű szóbeszéd  ” a tény viszont az, hogy magánberuházók, magánpénzből szeretnének megvalósítani egy naperőmű parkot egy mezőgazdasági művelésre gyakorlatilag  alkalmatlan, több tulajdonos által birtokolt magánterületen, Tapolca északi részén”. – Az, hogy ez a létesítmény miként nézne ki, milyen elosztásban lenne a szóban forgó területen, átjárható lenne-e, mekkora védősávot építenének, pontosan mennyi iparűzési bevétele származna belőle a városnak és számtalan egyéb kérdésre egyelőre senki nem tud válaszolni, hiszen a tervezés ilyen szintre még nem jutott el. A testületnek egy úgynevezett munkaindító határozatot kellett volna elfogadnia, ami után a beruházó nekiállhatott volna a tervezés folyamatának és a szakhatósági engedélyek beszerzésének. Ha ezek elkészülnek, még legalább két testületi ülésen tárgyalnánk, hogy megvalósulhat-e a beruházás, hiszen az önkormányzati képviselőknek, a testületnek véleményezési kötelme van…- mondta a polgármester, aki a tanácskozáson felmerült egyéb kérdésekre, aktuális témákra is igyekezett reagálni, illetve meghallgatta ugyanezekben a témákban a jelenlévők véleményét. /Töreky L./

 

Többek között a vitatott napelempark ügyéről is tanácskoztak

| hírek, közélet, önkormányzat |