A területi, majd a dunántúli tanulmányi versenyek selejtezőit követően, április 22-én Budafokon rendezték meg az országos döntőt, amelyen Magyarország művészeti iskolái között, a Szín-Vonal Alapfokú Művészetoktatási Iskola néptáncos növendékei előkelő második helyet szereztek. A mintegy harminc fellépő fiatal táncos fele tapolcai. Mint azt megtudtuk, a siker annak fényében különösen értékes, hogy egy figyelmen kívül hagyott versenyszabály miatt, akár kizárással is végződhetett volna a megmérettetés… Két napra rá, 24-én, a rangos százhalombattai Tóth Ferenc Gyermektánc Koreográfiai Versenyen is megismétlődött a siker, ott környékünk autentikus táncainak előadása kiemelt arany minősítést ért el az ország 16 legjobb produkciója között.  A siker, a sikerek a Tapolca és Badacsony környéki népi kultúra ápolásának sikerei is egyben.

 

 

Mindezt Szabó Csaba, a Tördemic Néptáncegyüttes művészeti vezetője osztotta meg lapunkkal. Az elmúlt hét péntekén lezajlott, az  oktatási minisztérium által támogatott tanulmányi verseny gyakorlatilag egy olyan művészeti minősítő, amelyen a szakértő zsűri egymáshoz viszonyítva értékeli az indulók produkcióit, minősíti az elsajátított tudást. – A verseny egyik kötelezően előadott eleme a saját tájegység egy jellemző tánca, ez a mi erősségünk, hiszen ezzel foglalkozunk, ezt kutatjuk évek óta. A másik egy szabadon választott elem, ennek megfelelve csoportunk egy erdélyi táncot mutatott be a versenyeken. Számunkra hatalmas meglepetés volt, hogy a szakma ilyen magasra értékelte a táncainkat- árulta el Szabó Csaba, akitől  megtudtuk, hogy az öröm már csak azért is nagy, hiszen akár rosszul is elsülhetett volna a fellépés. – Egy korábban már előadott bakonyi koreográfiánkat vittük a zsűri elé, amit – a helyszínen tudtuk meg – tiltott a szabályzat. A zsűri csak azért tekintett el a kizárástól, mert a felajánlásukra elvállaltuk, hogy cserébe másik három táncot előadunk. Vissza minden, átöltöztünk és teljes erőből megmutattuk, hogy mire vagyunk képesek. Hálaistennek, a javító táncok is úgy sikerültek, ahogyan kell- mondta a néptáncoktató.

 

 

Az  országos siker a művészeti vezető szerint nagy részben annak is tulajdonítható, hogy a gyerekek nem csak megtanulják a táncokat, hanem  a mindennapokban néprajzi értelemben átélik, gyakorolják azt. – Más a töltöttsége, a hangulata a fellépésüknek, hiszen a próbatermen kívül rendszeresen részt vesznek, előadnak a környező települések zöldág járásain, májusfa állításokon, locsolásokon és egyéb népi kultúrában gyökerező helyi rendezvényeken. Töreky László   

 

Országos versenysikerek néptáncban- ” Vissza minden, átöltöztünk és megmutattuk…”

| hírek, közélet, kultúra, oktatás |