Dr. Görcsös Mihályné dr. Takáts Gizella a városi moziban mutatta be legújabb magánkiadásban megjelent kötetét. Ember az Édenkertben,  ez a címe  a versekkel és megzenésített költeményekkel teli könyvnek.  A magyar költészet napja szinte tálcán kínálta az alkalmat, hogy a közkedvelt tapolcai nyugalmazott pedagógus, író, költő megmutassa munkáját szeretett olvasóinak.

 

 

A szerzővel a frissen megjelent kötetről Kovács Melinda a városi televízió főszerkesztője beszélgetett, rajtuk kívül a Tapolcai Kamarakórus, a Bárdos és a Nagyboldogasszony általános  iskolák  énekes csoportjai közreműködtek abban, hogy a könyvbemutató végig vidám, de legalábbis  jó hangulatú maradjon, ugyanakkor zenei, szellemi és lelki élménnyé is válhasson.

 

 

(Egy korábbi cikkünkben így beszélt, az akkor még nyomtatás előtt álló új könyvéről a szerző: …Mindennapi teendőim mellett, 2021 tavaszától gyakran napi négy-öt vers is született, amelyeket kedvem és a téma szerint, különböző versformákban írtam. Az egyik költeményem például egy ritka XIII. századi ballada, amely a hazai költészetben kizárólag csak Babitsnál jelent meg és amelyet egy gyomlálás közben elszenvedett és elgennyesedett tüskeszúrás fájdalmai és kórházi kálváriája ihletett. A téma ellenére a Tüske ballada humoros lett, megmosolyogtató. Persze a többi versnek is van valóságmagja, leginkább egy-egy szép természeti jelenség… – mondta el lapunknak Dr. Görcsös Mihályné Takáts Gizella, a tapolcaiak Gizi nénije, aki már alig várja, hogy végleges formát öltsön szép küllemű könyve és méltó helyszínen, bővebben is bemutathassa azt szeretett olvasóinak.)

 

– Tapolca és a természet olyan szép mint az édenkert, amelyet “az ember vagy szolgál, vagy rongál” hangsúlyozta  a tapolcai nyugalmazott pedagógus, költő, akiről minden ismerőse, barátja, tanítványa tudja, hogy a virágok, a kiskert, a madarak, egyszóval a természet szépségeinek lelkes megfigyelője, alakítója  és rajongója. Gizi néni kifejezte abbéli reményét, hogy a tapolcaiak többsége az előbbi, tehát a tájat, a természetet szeretők és szolgálók csoportjába tartozik.

 

Szent György-hegy bortermő tája….-szólt a Gizi néni megzenésített verse a Bárdos Lajos Általános Iskola tanulóinak ajkán

 

Közben a Bárdos iskola tanulóinak ajkán, furulya kísérettel  felcsendült a könyv egyik lokálpatriotizmustól átfűtött,  fülbemászó szerzeménye: Szent György-hegy bortermő tája… , majd a Nagyboldogasszony Római Katolikus Általános Iskola kisdiákjai egy tapolcai sudár fenyőfáról szóló új Gizi néni szerzeménnyel ajándékozták meg a jelenlévőket. Dr. Görcsös Mihályné dr. Takáts Gizella személyisége, küzdelmekben, tanulásban, tapasztalatszerzésben, nehézségekben és bánatban, de örömökben is bővelkedő életútjának történései talán mára egy vaskosabb regényt is megtöltenének. Klasszikus műveltsége, művészetek iránti érzéke, életderűje, szorgalma, leginkább emberi kapcsolataiban, előadói tehetségében, alkotói tevékenységében, verseiben, elbeszéléseiben, műfordításaiban, dalköltéseiben tükröződik vissza.

 

Minden könyvbemutató vége, sorbanállás a könyvért és a dedikációért

 

A kiművelt és lelkiekben gazdag személyiségjegyekről  árulkodott a nagyjából egy órás könyvbemutató is, amelyet leginkább Gizi néni vidám spontaneitása, dalos kedve irányított, és ahol azt is megtudhatták a jelenlévők, hogy a helyi irodalmár  nem hagyja abba az írást,  többek között régóta tervezett “krimijén” is dolgozik már. /Töreky L./

 

A költészet napján mutatta be új könyvét a helyi szerző

| hírek, kultúra |