A napokban kezdi meg a “Steppe Archer 2022”, közös amerikai-magyar kiképzés hadgyakorlatait a II. Páncélos Felderítő Ezred 4. Zászlóaljának Nemezis százada az MH Bakony Harckiképző Központban, Újdörögdön. A környező lakosság időnként jelentős intenzitású, tehát nagy zajjal, fokozott mozgással és légijármű használattal járó jelenségeket tapasztalhatnak július végéig-hangzott el az Újdörögd Kiképző Bázison tartott mai sajtótájékoztatón, ahol a kiképzésekkel, gyakorlatokkal összefüggésben okozott  lakossági károk, kártérítési igények szabályszerű érvényesítésnek módjai is szóba kerültek.

 

 

Az eseményre a Magyar Honvédség illetékesei a sajtó munkatársai mellett meghívták a környező települések polgármestereit, illetve a Badacsonytomaj Hivatásos Tűzoltóság képviselőit is. Tapolca várost Tölgyes Zsolt önkormányzati képviselő, közbiztonsági tanácsnok képviselte.

 

 

Oszlánszki Béla ezredes, az MH Bakony Harckiképző Központ parancsnoka bemutatta a jelenlévőknek amerikai század parancsnokait, illetve részletesen felvázolta, hogy az elkövetkező hónapokban mit tapasztalhat meg a lakosság a gyakorlatok kapcsán a térségben. Elhangzott, az újdörögdi bázis éves áttekintő tervvel rendelkezik, e szerint  elsőként az “Oltalmazó menedék 2022” névre keresztelt hadgyakorlatot hajtják végre a 0 pont (Hajmáskér) térségében 7-én, 8-án és 9-én, ahova a napokban átcsoportosítják az amerikai századot. Ez azt jelenti, hogy szombaton délután a század harcijárművei átvonulnak Újdörögdről Hajmáskérre. 9-én, amikor vége a gyakorlatnak, az alakulat ugyanazon az útvonalon visszatér a bázisra. Az amerikai század egy magyar szakasszal közösen hajt végre különböző kiképzési feladatokat, amit nem tudnak megoldani az újdörögdi bázison, azt a Várpalota környéki lőtereken valósítják meg. Több hasonló átcsoportosítás is várható július végéig- hangsúlyozta a bázis parancsnoka, aki később átadta a szót Dr. Nagy Szintia Mirtill főhadnagynak, a kiképző központ jogi és igazgatási főnökének.

 

 

Elhangzott, előfordulhat, hogy a gyakorlatok során civilek vagy  gazdasági társaságok anyagi javaiban kár keletkezik, ilyenkor lehetőség van kártérítési igény érvényesítésére. A főhadnagy  a szabályszerű kárügyintézés menetét fejtette ki, az adatlap beszerzése, helyes kitöltése és a megfelelő helyre történő célba juttatására is kitérve. Ugyanakkor arra is figyelmeztetett a kiképző központ jogi és igazgatási főnöke, hogy valótlan kárigény benyújtásáért az érintett felelőségre vonható, büntetőeljárás indul ellene. Amennyiben magángépjárműben keletkezik kár a kiképzéssel, illetve az átcsoportosításokkal összefüggésben, úgy MABISZ-on keresztüli kártérítésre számíthat a károsult. (A sajtóeseményről videó dokumentáció is készült, azt az érintett települési képviselők és sajtó orgánumok is megkapják, a lakosság további tájékoztatása céljából.) /tl/

 

 

Közös amerikai-magyar kiképzés és hadgyakorlatok július végéig a térségben

| hírek, honvédelem, önkormányzat |