Idén a „Szent Márton köpenye” elnevezésű családi délutánt éppen 10. alkalommal rendezték volna meg a tapolcai a Nagyboldogasszony Római Katolikus Általános Iskolában, de a járványhelyzet közbeszólt. Emiatt az iskola épületében zajló kézműves foglalkozások és az iskolai udvarára tervezett programok elmaradtak, viszont néhány lényeges elemét sikerült megőrizni és megvalósítani a hagyományos megemlékezésnek- tájékoztatta lapunkat Rohály János igazgató.

 

“10 évvel ezelőtt indult útjára egy gazdag programokkal tarkított rendezvény, melyen rendszeresen többszáz fő vett részt, és a város egyik legjelentősebb Márton-napi megemlékezésévé vált. Évről-évre koncertek, hagyományőrző viselet- és fegyverbemutató, néptáncbemutató, az iskolások műsora, tűzzsonglőr produkció tették színessé az eseményt, melynek része volt a libazsíros kenyérből, sült tökből, sült almából álló szeretetvendégség is. A program végén pedig elhagyhatatlan mozzanat volt, hogy a lovon ülő Szent Márton meglátogatta az ünneplőket és ő adta a belvárosi lampionos vonulás felvezetését.”

 

Megtudtuk, idén -a rendezvény kapcsán- az iskola által meghirdetett kézműves versenyre a tapolcai és Tapolca környéki óvodákból rengeteg pályázat érkezett. A csaknem 100 pályaművet az iskola facebook oldalán virtuális kiállítás keretében mutatták be, a díjazottak okleveleit, nyereményét az intézmény dolgozói juttatták el az óvodákba.

 

 

A Szent Márton-napi megemlékezés a templomban ünnepi érseki szentmise bemutatásával kezdődött, Dr. Udvardy György Érsek atya jelenlétével erősítette meg az ünnepség jelentőségét. Szentbeszédében Érsek atya tours-i Szent Mártont példaként állította a katolikus iskola diákjai elé, a szent életének számos mozzanata mutat követendő példát a mai kor ifjúságának. A szentmisét követően a 4. osztály diákjai Szent Márton életét bemutató műsorral igazolták ezt, a Kormányos Ildikó által felkészített diákok nagyon ügyesen szerepeltek. A műsort követően egy kisebb szeretetlakoma keretében az iskolai pedagógusai találkozhattak Érsek atyával, aki a katolikus nevelés, a nevelési-oktatási intézmények fontosságát, küldetését hangsúlyozta. A katolikus iskola hagyományos tapolcai városi szintű rendezvényét idén jóval szűkebb keretek között, de a korábbiakban is jellemző mély tartalommal tartotta meg, így tisztelgett Szent Márton alakja előtt. /isk-tl/

 

A szentmisét követően a 4. osztály diákjai Szent Márton életét bemutató műsort adtak elő, a gyerekeket Kormányos Ildikó készített fel /fotók: NARKÁI facebook/

 

Szent Márton-napi megemlékezés a katolikus iskolában

| hírek, hitélet, oktatás |