Magyarország 19 megyéjének területvédelmi tartalékos katonái harcászati bemutató keretében mutatták be csütörtökön a dörögdi “romvárosban”, hogy mit tanultak október első hetében a Magyar Honvédség Harckiképző Központ Újdörögd Bázisán és kiképzési objektumaiban. A “MOON STAR 2021” nevű,  összevont tartalékos kiképzési foglalkozást a székesfehérvári székhelyű MH 6. Sipos Gyula Területvédelmi Ezred rendezte meg.  Az MTV és néhány országos, illetve regionális televízió, illetve sajtóorgánum mellett, a Tapolcai Média is lehetőséget kapott, hogy tudósítson a kívülállók számára ritkán látható érdekes és látványos eseményről.

 

 

Lázadókat alakító kékek és a polgármester kimenekítését végző tartalékos katonák

 

A napokban a bázison kiképzett tartalékos állomány tagjai a kijelölt mentorok támogatásával, egy előre beállított harcászati helyzetben mutatták be a foglalkozásokon begyakorolt, illetve elsajátított ismeretanyagot. A komplex, megjátszottan is  életszerű, de természetesen fiktív szituáció első részfeladata az volt, hogy egy  város polgármesterét kellett megvédeni egy tiltakozó, követelőző, majd agresszíven fellépő tömegtől és hozzájuk csatlakozó fegyveres terroristáktól, majd kimenekíteni őt a hivatali épületből.

 

 

Objektum őrzés-védelem, támadás elhárítás, területzárás, tűzharc, sérült személyek evakuálása és ellátása egyaránt szerepelt a harcászati gyakorlatban, de egy harci helikopter manővere, fel- és leszállása is szerves része volt az eseménysorozatnak.

 

A védett személy (kékben) visszatérése fegyveres biztosítással 

 

Középen Bozó Tibor vezérőrnagy: “Mi hivatásos katonák arra törekszünk, hogy a tartalékos állományunk minőségileg minél jobban felkészülhessen”

 

A katonai akciót a Magyar Honvédség több magas rangú tisztje is megtekintette, köztük Bozó Tibor vezérőrnagy,  az MH Tartékképző és Támogató Parancsnokságának parancsnoka, akit az eseményt követően arra kértünk, hogy értékelje a látottakat, illetve a tartalékos állomány hazai helyzetéről is kérdeztük. – Nagyon jó véleményem alakult ki az itt gyakorló tartalékosokról, külön kiemelendő, hogy rendkívül fegyelmezettek, kitartóak voltak és legfőképpen rendkívül akarták, hogy elsajátítsák a katonai ismereteket. Ez itt a mozgásokban, mozgásmódokban, egyéni és kollektív feladat végrehajtásokban is megmutatkozott. Közel hatszáz fős tartalékos állományunk van most itt jelen, akik elsajátították, megszilárdították, vagy fejlesztették katonai ismereteiket.

 

A vezérőrnagy értékeli az elvégzett munkát

 

A bemutató utáni sorakozó, ahol kitüntetések átadására is sor került 

 

A történelmi példák mutatják, hogy a tartalékosok bizonyos feladatokban nagy súllyal vannak jelen és ezért békeidőben az a feladatunk, hogy felkészítsük ezt az állományt. Békében ugyan nincs hadkötelezettség, de nagy szeretettel várjuk az önkéntes jelentkezőket. Jelenleg több, mint 11000 főnyi tartalékos katonánk van az országban. Az ő összekovácsolásuk egyre inkább finomodik, mi hivatásos katonák azon vagyunk, hogy a tartalékos állományunk minőségileg minél jobban felkészülhessen. Eredményekről is be tudok számolni, hiszen tartalékos szakaszaink határon túli békevédelmi faladatokat látnak el, és vannak olyan szakaszaink, akik jelenleg felkészülési fázisban vannak – tájékoztatta lapunkat Bozó Tibor vezérőrnagy. /Töreky László/

 

 

 

Fiktív harc a romvárosban- bizonyítottak a tartalékosok

| hírek, honvédelem, közélet |