Hétfőtől péntekig tartott az U8-as, az U10-es és az U12-es korosztály országos sakkbajnoksága a Tamási Áron Művelődési Központban.

 

Az eseményen hétfordulós, svájci rendszerű versenyen döntötték el a gyerekek egymás között a helyezéseket. A bajnokságnak komoly tétje is volt, hiszen az egyes korcsoportok győztesei a korosztályos világ-, a második helyezettek az Európa-bajnokságra nyertek részvételi jogot. Az U12-es fiúk között mondhatni, hogy rajt-cél győzelem született, hiszen az MTK Budapest ígéretes tehetsége, Mátyássy Lázár a legmagasabb értékszámmal kezdte meg a bajnokságot, melyen csupán egyetlen mérkőzést adott döntetlenre, így 6,5 ponttal zárt az élen az egyaránt a Kőbánya SC-t képviselő Földes Márton (5,5) és Varga Boldizsár (5,0) előtt.

 

Az ország minden tájáról érkeztek a versenyzők, 96-an ültek táblához fotó:hg

 

A lányok mezőnyében Beznicza Mirának a két remije mellett az is belefért, hogy az utolsó partiját elveszítse. A keszthelyiek fiatalja 5 pontot gyűjtve lett aranyérmes, míg egészen a negyedik helyig 5 pontot értek el a játékosok, Tóth Lili (MTK Budapest), Szarvas Nóra (Kőbánya SC), Tóth Tímea (MTK Budapest) sorrendben. Az U10-as viadalban a fiúk között Bod Márton (Barcza Gedeon SC) is egyszer játszott döntetlent, így 6,5 ponttal fölényesen nyerte meg az ob-t a három 5 pontos kihívója, a második Fehér Botond (HUSI SC), a harmadik Szuhorukov Marcell (Csepel SC) és a negyedik Hangay Olivér (Kőbánya SC) előtt. Ugyanitt a lányok versenyében a remekül kezdő dunaharaszti Farkas Sára a végén két döntetlent játszva is bajnok lett 6 pontot szerezve, míg a kisújszállási Balogh Borbála 5 ponttal érdemelt ki ezüstérmet. A harmadik helyen az MTK Budapest-reménység Kiss Inez zárt 4,5 ponttal – az azonos pontszámokkor „elővett” magasabb Bucholz-számmal. A legfiatalabb korosztályban a fiúk között Hegedüs Bernát (Sakkmatyi SE) nyert aranyérmet 6,5 ponttal Marton-John Álmos Kiran előtt (5,0; Sarkany DSE), míg a bronzérem a Debreceni SI növendéke, Davaademberel Margad-Erdene nyakába került. Az U8-as lányok csak öt fordulót játszottak, miután öten neveztek a versenyre. A győztes Medvegy Mária (TFSE) lett 3 ponttal, míg a második helyen holtversenyben Farkas Róza (Dunaharaszti) és a tapolcai Darvalics Luca Fanni zárt 2,5 ponttal.

 

A tapolcai versenyzők közül Darvalics Luca volt a legeredményesebb fotó:hg

 

Istvándi Lajos a TVSE sakkszakosztály elnöke, a verseny szervezője büszke volt tanítványai eredményeire, hiszen mint mondta, a korosztályok krémje jelent meg a versenyen. A második alkalommal Tapolcán megrendezett országos bajnokságra közel százan neveztek az ország minden részéből. A kupák, érmek átadásában Lakos Nikoletta, ötszörös sakkolimpikon segédkezett, aki örömmel emlékezett vissza a Tapolcán eltöltött évekre és nevelőedzőjére Istvándi Lajosra. Örül, hogy ennyi tehetséges fiatal választja sportjának a sakkot és biztos benne, hogy hamarosan újabb nagy magyar sikereknek örülhetünk. /hg/

 

Országos sakkbajnokságnak adott otthont Tapolca

| hírek, sport |