Immár második alkalommal szerveztek az Okuláré Projekt keretében színházi felolvasóestet  Antalóczy Zoltán és a TÁMK színjátszó klubjának tagjai. Júliusban  a “fal” volt a téma, augusztus 27-én, azaz az elmúlt hét csütörtökön a “földrengés” szó ihlette azokat a kortárs egyfelvonásos drámákat,  amelyeket ezúttal  hét helyszínen ( Budapest, Hódmezővásárhely,Tapolca, Szabadka, Paks, Győr és Koppenhága) mutattak be különböző amatőr színházi csoportosulások azonos időpontban.

 

A Tamási Áron Művelődési Központ színpadán a színjátszó klub két oszlopos tagja,  Dominek Ilona és Réwész Dávid

 

Az Okuláré Projekt lényege, küldetése, hogy pályakezdő magyar drámaíróknak lehetőséget biztosítson arra, hogy bemutathassák műveiket, méghozzá lehetőleg minél nagyobb közönség előtt. Ugyanakkor fontos cél az is, hogy valamiféle visszajelzést is kapjanak műveikről a szerzők, ezért a felolvasóestek közönségének kritikájára, elemzésére, hozzászólásaira is kíváncsiak. A közönség azonban nem csak meghallgatja a műveket, majd utána  egymással és az előadókkal beszélget, hanem szavaz is, kiválasztja a három felolvasott dráma közül azt, amelyiket a legjobbnak ítél. Mivel mind a hét helyszínen hasonló formában megtörténik az értékelés, az összesítésből győztesen kikerülő mű szerzője továbbjut, tehát 1-2 hónap múlva egy újabb témában született művét is felolvassák, előadják az amatőr színjátszó csoportok.

 

 

Tapolcán a helyi közönség a földrengés témában született három alkotás közül végül Őri Eszter:  Láthatás című egyfelvonásosát szavazta a legjobbnak. (A szerző egyébként a korábbi forduló összesítésének győztese volt. ) A közönség által most legjobbnak ítélt darab egy elvált szülőkkel rendelkező fiú “lelki földrengéséhez” vezető utat mutatja be.  A történetben azzal szembesül a 10-12  éves forma gyermek, hogy egy alkalommal  a rossz természetű, kiállhatatlan, vaskalapos apa mond igazat, a valódi szeretetet és biztonságot jelentő, talán túlzottan idealizált idealizált édesanya pedig eltitkolja előle randevúit, ezáltal hazudik neki. Mint azt megtudtuk, Őri Eszter kiváló egyfelvonásosa végül összesítésben is megnyerte a fordulót. /tl/

 

Egy téma, három versengő dráma, színjátszók és a közönség

| hírek, kultúra |