A húsvétot követő első munkanapon a Tapolcai Média vendége volt a város polgármestere. Dobó Zoltán aktuális kérdéseket válaszolt meg, illetve reagált a járványveszéllyel, illetve a város üzemeltetésével összefüggő helyi történésekre is. 

 

 

A közelmúltban tartott önkormányzati tanácskozás, polgármesteri tájékoztató egyik fő témája egy úgynevezett városi oltópont létesítése volt. Mit jelent ez pontosan?

Egy segítség a város részéről az egészségügyi hatóságoknak. A városi oltópont segítséget jelenthet az oltásokat lebonyolító helyi kórháznak és a tapolcai háziorvosoknak egyaránt. Kerestünk hozzá Tapolcán egy megfelelő nagyságú fedett helyiséget, ez a sportcsarnok lett, továbbá megvizsgáltuk, hogy más oltópontokon hogyan szervezik meg a munkát, hogyan teremtik meg a tömeges oltás feltételeit. Ezek alapján elkészítettünk egy minden részletre, előírás betartására kiterjedő működési tervet. Amennyiben olyan mennyiségben érkezne háziorvosainkhoz oltóanyag, hogy a város lakosságának jelentős részét be tudnánk oltani vele, akkor az a gyakorlatban is megvalósítható legyen! Van egy felajánlásunk is, amelynek előzménye, hogy a város alkalmazottai egy kör emailben biztosítottak, hogy önkéntes munkájukkal segíteni kívánják az oltópont működését. Az egészségügyi szakszemélyzet munkáját biztosítva tudunk így adminisztrációhoz értő humán erőforrást biztosítani az oltópont koordinálásához. Munkatársaink így az orvosok utasításai alapján segítenek például az oltásra várók  telefonos kiértesítésben, amelyet hivatalrendszerünk irodájából bonyolíthatnak majd. Így tudjuk segíteni a saját eszközeinkkel az oltáshoz jutást és így tehermentesíthetjük háziorvosainkat az adminisztrációs lekötöttségtől.

 

 

A napokban rengetegen látták azt a videónkat, amely koi- pontyok telepítését örökítette meg a Felső-tónál. Úgy tudjuk, hogy egy nemes felajánlás biztosította a látványos díszhalak tömeges betelepítését.  Ugyanakkor miként tudjuk majd megvédeni ezeket a halakat fő ellenségüktől a vidráktól?

Ezúton köszönném meg a nem kis munkát és az adományozók, segítők anyagi és egyéb áldozatvállalását, amelynek révén összesen 1100 darab 8-10-12 centis, rendkívül változatos színekben pompázó növendék koi-ponttyal gazdagodott a város.  Reméljük, hogy szépen felnőnek és tavunk látványát, élményszerűségét növelik jelenlétükkel. Valóban, három éve néhány vidra kiirtotta a tó szinte teljes amúr állományát. Kértük a nemzeti parkot, hogy befoghassuk ezeket az állatokat, de nem kaptunk engedélyt hozzá, pedig hangsúlyozottan nem megölni, hanem áttelepíteni szerettük volna őket. Egyébként rá egy évre halászmadarak jelenlétét tapasztalhattuk meg a tónál, amely látványként, érdekességként szép volt, de alaposan megtizedelte a halállományt. Reméljük, hogy ez nem következik be a jövőben.

 

 

Sajnálatos módon egy autós ámokfutással került be Tapolca az országos médiába.

Jelen ismereteim szerint, a tucatnyi autót összetörő, emberek testi-  és lelki egészségét is veszélyeztető helyi illetőségű személy olyan tudatállapotban vezetett, amelyben semmiképpen nem szabadott volna a volán mögé ülnie. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy személyi sérülés – legjobb ismereteink szerint – nem történt. Bízom benne, hogy akik az esemény elszenvedői voltak, akár lelki, akár anyagi értelemben, azoknak megtérül a káruk és abban is bízom, hogy az elkövető is szakszerű kezekbe kerül: ha beteg, akkor meggyógyítják. Addig is reméljük, hogy az illető úgy tudja majd élni az életét, hogy a későbbiekben mást nem képes veszélyeztetni.

 

Kedden reggel viharos erejű széllel tért vissza a hideg idő. Hajnalban egy termetes fát is kidöntött a városban.

Egyelőre csak a Szent István parkban történt esetről tudok, ahol egy derékvastagságú fát tört ketté az erős szél, szerencsére személyi sérülés nem történt. Puskás Ákos alpolgármester úrral akkor szemrevételeztük a tópartot és környékét. Abból a szempontból vizsgáltuk meg a fákat, hogy azok a jövőben jelenthetnek-e veszélyt. Nyilván nem szakértőként, de az átlagember kockázatértékelő képességét elővéve szemrevételeztük a városrészben álló fákat. Arra jutottunk, hogy bármennyire is szűkös a városi büdzsé, fogunk áldozni arra, hogy a hatalmas, veszélyes nyárfákat a szakemberekkel egyeztetve és velük kivitelezve a tópartról eltávolítsuk.  Az így keletkező hiányt természetesen megfelelő fajtájú faállománnyal pótoljuk. Olyan fákat ültetünk majd, ami nem nő ennyire magasra és a gyökérzete is jóval biztosabban kapaszkodik a talajba. Egyéb városrészekben, utcákban, például az Ady Endre utcában is megvizsgáljuk a nagyobb fák, köztük a gesztenyefák állapotát. Tudomásul kell vennünk, hogy társasházainkhoz hasonló korú,  40-50 éves fáink pótlása sok esetben veszélyességi és esztétikai szempontból is időszerűvé vált.

 

Folyamatban van a tájékoztató iroda külső homlokzat felújítása.   

Régi kőépületről van szó, megfontolva haladunk vele, hiszen a szárításnak, száradásnak  is nagy szerepe van a minőségi munkában. A várakozásokkal ellentétben jóval vastagabb vakolatréteget kellett leverni és kellett visszapótolni. Jelenleg tehát a technológia diktálta várakozás időszakában vagyunk, hogy alaposan kiszáradhasson a fal. A belvárost érintően a Szentháromság szoborral szembeni épület külső megújításával tartozunk magunknak és a városnak. Ez egy lerobbant, ugyanakkor nagy és tagolt homlokzat, amelynek felújításhoz remélhetőleg hamarosan megteremtjük az anyagi forrást…

 

Mit tesz a város az itt élőkért a Covid járványnak ebben a korábbinál is veszélyesebb időszakában?

Én mindig a Magyar Orvosi Kamara véleményét tartom szem előtt és ennek megfelelően szervezzük meg a városi feladatainkat. A Cselleház Kft. továbbra is vállalja a közösségi helyiségek professzionális fertőtlenítését. A házi segítségnyújtás intézményét pedig megerősítettük. Aki úgy érzi, hogy nem kíván kimozdulni a lakásból, az keresheti az alapellátási intézetünket, a polgárőrséget, az általános igazgatási csoportot, vagy akár engem is. Minden rászorulónak segítjük az ellátását, jelentsen ez bevásárlást vagy éppen főtt étel házhozszállítást. Mindez térítés ellenében, de a szociális háttér maximális figyelembevételével történik. Továbbra is csak arra tudom biztatni az intézményeket, közösségeket, családokat, egyéneket, hogy amennyiben orr-száj maszk szükségletük van, jelezzék, hiszen ezt a védőeszközt tudjuk biztosítani mindenkinek. Itt ragadom meg a lehetőséget, hogy ezúttal is arra kérjek minden tapolcait, hogy regisztráljon az oltásra. Bízunk benne, hogy 1-2  hónapon belül annyi oltóanyag lesz az országban, hogy mindenkit be tudnak oltani. Ez azért fontos, mert a hozzáértők szerint, ma az jelenti a legnagyobb kockázatot, ha valaki nem oltatja be magát. /tl/

 

A legfrissebb városi intézkedésekről, történésekről kérdeztük a polgármestert

| hírek, önkormányzat |