A “Fenntartható Közlekedésfejlesztés Tapolcán” elnevezésű projekt gyakorlati megvalósításáról szóló szerződést írt alá Dobó Zoltán polgármester és Mátics Zoltán az építőipari kivitelezést végző, közbeszerzés nyertes VIA VOMITO Kft. ügyvezető igazgatója a mai nap délelőtt. A 2018-ban 20 milliós önrész mellett, 280 millió forintos támogatást elnyert TOP-os pályázat megvalósulása ezzel célegyenesbe került.

 

 

Dobó Zoltán polgármester és Mátics Zoltán ügyvezető a kivitelezői szerződés aláírásának perceiben

 

A beruházás több évtizedes problémát orvosol. Az elvárások szerint, az esztétikai megújuláson túl, a belváros autós-, autóbuszos- és gyalogos közlekedését teszi zökkenőmentessé, de a korábbinál lassabbá, biztonságosabbá is- hangsúlyozta a város polgármestere.

 

A terv jelentősen átalakítja Tapolca belvárosi közlekedését, lassítja, de biztonságosabbá is teszi azt. A projekt megvalósításával közvetlen kapcsolat jön létre a Tapolca Keszthelyi út, Hősök tere, Ady E. u. között oly módon, hogy a városi és a közösségi közlekedés autóbusz forgalma külön közlekedési felületen történik, biztonságos közúti és gyalogosforgalmi körülmények között. A Hősök terén és az Ady E. u. nyugati szakaszán egy nagy „körforgalom” alakul ki, balesetveszélyes helyzeteket szüntet meg, illetve további lehetőségeket teremt a városközpont tehermentesítésére, új parkolóhelyek kialakítására.

 

Megszűnik egyebek mellett a földhivatal épületének sarkánál lévő, a buszok közlekedését nehezítő “y elágazóra” jellemző forgalmi rend és a tapolcaiak által csak szörnyként emlegetett szobrot is áthelyezik – mondta Dobó Zoltán. Az új körforgalom kialakítása során 203 méter 7 és 8.8 méter széles út, 103 méter járdafelület létesül, illetve újul meg, megépül 2 autóbusz várakozóhely, számos buszöböl, 11 zebra teszi biztonságosabbá a közlekedést a gyalogosok számára, de a területrész vízelvezetési gondjai is megoldódnak. A még engedélyeztetési előkészítést igénylő projekt várhatóan tavasszal indulhat el és jövő év végére elkészül. A beruházás a VOLÁN jogutód közlekedési vállalat buszpályaudvarát nem érinti – tudtuk meg. Az 1977 óta jelenlegi helyén álló Metamorfózis szoboralkotás eltávolításáról már a korábbi években önkormányzati döntés született, javasolt új helyéről viszont társadalmi konzultációt indítanak hamarosan. Ötletként felmerült a Déli Városkapu Park, illetve a felépítésre váró állami tanuszoda környéke is. A leendő sportlétesítmény részére – annak vizes művészi tematikája okán- ingyen felajánlja a város az alkotást – tájékoztatott Dobó Zoltán./tl/

 

Hamarosan átalakul és megújul a belvárosi közlekedés, illetve a buszpályaudvar környéke

| hírek, önkormányzat |