Parlamenti hozzászólásaiban kérdezett rá a dobai és a tapolcai egészségügyi intézményekkel kapcsolatos híresztelések igazságtartalmára Rig Lajos. Az országgyűlési képviselő napokban tartott tapolcai sajtótájékoztatóján számolt be a kormányzati válaszról és az említett intézményeket érintő közelmúltbeli történésekről.

 

Rig Lajos: “A dobai intézkedések alapján azt kell, hogy feltételezzük, hogy az államtitkár úr a tapolcai kórház kérdésében is megpróbál minkat félreterelni”


 

Rig Lajos elmondta, 2019 decemberében egy ellenzéki lap hasábjain napvilágot látott “kormányzati munkaanyagban” merült fel először a dobai pszichiátria és a tapolcai kórház ágyainak tervezett átszervezése, illetve megszüntetése. – A témával kapcsolatban írásbeli kérdéssel fordultam a miniszter felé, aki Rétvári Bence államtitkárt jelölte ki a válaszadásra. Azt a választ kaptam, hogy csak ellenzéki hisztériakeltés zajlik, szó sincs arról, hogy a dobai intézmény megszűnik és gondozottjait egyéb intézményekbe helyezik. Ahogy a tapolcai kórház 15 ágyas aktív ellátása sincs veszélyben. – Az államtitkár válaszát közösségi média oldalamon is megjelentettem, mely után sok dobai gondozott hozzátartozója és számos egészségügyi dolgozó keresett meg. Elmondták, hogy a 200 dobai betegből 90-et már áthelyeztek más egészségügyi intézménybe. Az államtitkári válasz és az ott dolgozók beszámolóinak ellentmondásai miatt meglátogattam a dobai intézményt és a sümegi kórházat is, mindkét helyen megerősítették azt, hogy ez év júniusára teljesen kiürítik a dobai intézményt, a gondozottakat pedig részben hazaengedik, részben áthelyezik Sümeg krónikus belgyógyászati osztályára, illetve a sümegi pszichiátriai osztályra, vagy éppen a tapolcai hajléktalan szállóra. A tapolcai kórház esetében is politikai hisztériakeltésről beszélt az államtitkár. A dobai intézkedések alapján azt kell, hogy feltételezzük, hogy az államtitkár úr a tapolcai kérdésben is megpróbál minkat félreterelni- fogalmazott a parlamenti képviselő. A kórházból az elmúlt időszakban elment a szemész, hamarosan elmegy a nőgyógyász, elment két pszichiáter, két diabetológus és el fog menni egy kardiológus is. Veszélyben a kórház, a szakrendelés- hangsúlyozta Rig Lajos, aki elmondta, bízik benne, hogy a kormányzat végre segítséget nyújt a kórháznak, hogy meghallgatják végre a tapolcaiak akaratát. Azért fogok küzdeni a jövőben is, hogy tapolcai kórházunk adósságai megszűnjenek, az intézmény megtartsa kórház funkcióit, orvosok jöjjenek Tapolcára, ne egy rehabilitációs, krónikus ellátást biztosító épület legyen ez a több, mint száz éves intézmény- tájékoztatta a sajtó helyi képviselőit Rig Lajos. /tl/

 

Rig Lajos: Elmennek az orvosok Tapolcáról, veszélyben az aktív ellátás

| egészségügy, hírek |