Több, mint négy évtizedig tanított zenét a Tapolcai Járdányi Pál Zeneiskolában Mózner Miklós, aki az utóbbi időben rímes formában ír rendhagyó, tréfás-tanulságos könyveket a hangszerekről, az alapvető zenei ismeretekről, táncokról, a zenetörténetről, amelyek nemcsak a zenetanuló ifjúságnak szólnak, hanem élvezetes módon mindenki számára érhetővé teszik az a legfontosabb zeneelméleti tudnivalókat.

 

Mózner Miklós legújabb zenei témájú verseskötete a negyedik a sorban  /fotó: Töreky L./


 

A szerzőnek a napokban jelent meg negyedik, sokféle új zenei ismeretről szóló rímes-tanulságos verseskötete SOKSZÍNŰ ZENEI MORZSÁK címmel. A szórakozva tanító kiadványt kottaidézetek és volt tanítványa, Lasanc Panna ötletes, találó rajzai színesítik. Mind a négy verseskötetet Németh István Péter tapolcai költő lektorálta, és tanácsaival is segítette.
A könyvek másik állandó ajánlója, a kezdetektől bíztató Péni Béla, a Tapolcai Járdányi Pál Zeneiskola igazgatója. – Három a magyar igazság, egy a ráadás. Ez a magyar közmondás jutott eszembe, amikor Mózner Miklós kollégám új kötetét megkaptam. Mostani kötetében igen sokszínű morzsákkal ismertet meg bennünket, kezdve az „Állati jó” zenékkel, a Muzsikáló állatokon, Vízi zenéken, a Magyar népzenén keresztül a Magyar néptánc-morzsákig. Teszi ezt a rá jellemző szenzációs „rímes” humorral megfűszerezve- ajánlja kollégája könyvét az olvasók figyelmébe Péni Béla. A legutóbbi kötetet stílszerűen, verses formában ajánlja az olvasóknak a lektor,  Németh István Péter :

/részlet/

Miklós tanár úr által
olvassuk, mit vállal
egy karmester, mi mindent
egy diák – kinek int.

Lapozzunk e könyvbe hamar,
nem sorolom, mennyi ok
erre, tudjam és tudd: ezek magyar
népdal-stílusok….

S itt karikázik sok meg nem unt
múltbéli hazai verbunk,
strófáit írja róluk e könyv is –
kedveden hát könnyíts,

mivel eligazítanak minket
sorra ez oldalak:
hát a versszakain át
szeressed s halljad a muzsikát
II : tovább, tovább, tovább! :II

 

Mózner Miklós legújabb rímes zenei morzsái

| hírek, kultúra |