130 éves mammutfenyőből faragott, szépen kimunkált emlékmű fogadja mostantól a Haláp-hegy egykori bányaudvarára érkezőket. Szakonyi Sándor fafaragó alkotását a napokban avatták fel Zalahalápon.

 

 

Laub Ernő emlékezik a Haláp-hegy bányászati múltjára


 

Laub Ernő, a  Basalt-Középkő Kft. ügyvezetője beszédében a halápi bazaltbányászat évszázados történetét elevenítette fel. Elhangzott, a Haláp-hegyen már ősidők óta zajlott kő kitermelés, ám ipari léptékűvé az 1900-as évek elején vált, amikor a hazai vasúthálózat kiépítése gazdaságossá tette a kő nagy távolságra történő szállítását. A 20. század folyamán hozzávetőlegesen ötven millió tonna kő tűnt el a hegyből. A hegyet bontották, de az országot építették – hangsúlyozta Laub Ernő és azt kívánta, hogy emlékeztessen a szobor mindenkit az itt élő, dolgozó hajdani munkásokra.

 

Bedő Lajos, Laub Ernő és Szakonyi Sándor


 

Az emlékmű alkotója Szakonyi Sándor fafaragó elmondta, a szobor a művelődési ház előtti parkban korábban kivágott mammutfenyő egy darabja. – Álljon itt azon bányászok tiszteletére, akik oly sokszor életüket áldozták, vagy tették kockára- fogalmazott. Bedő Lajos polgármester köszönetet mondott a bánya vezetőségének. – Több száz család köszönhette létét a hegynek, ezt pedig nem felejheti el senki Zalahalápon. Sok kőszobor készítése fűződik Gelencsér Ferenc kőfaragó nevéhez, aki az uzsai és halápi követ egyaránt szépen megmunkálta a jövő nemzedékének. Szakonyi Sándor az ő nyomdokait követi, de fával – hangsúlyozta Bedő Lajos, aki felhívta a figyelmet arra is, hogy az alkotó minden anyagi ellenszolgálatás nélkül készítette el a falu új büszkeségét. Szent Borbálát, a bányászok védőszentjét ábrázoló emlékművet Renner Sándor plébános szentelte fel, majd a község és a bánya képviselői is koszorút helyeztek el talapzatánál. /tl/

 

Bányász emlékművet avattak a Haláp-hegyen

| hírek, kitekintő, kultúra |