Nyár elején megkezdődött és ma is zajlik Tapolca újravirágosítása. A cél, hogy szebbé, élhetőbbé, tisztábbá váljon a város, mindez azonban a gazdaságosan megvalósítható legmagasabb szinten történjen, a fenntarthatóság szempontjait is szem előtt tartva. A tapolcai zöldterületek kezeléséért felelős Cselle- Ház Kft. ügyvezető igazgatójával, Varga József Sándor kertészmérnökkel beszélgettünk a napokban.

 

Varga József Sándor: A mai napig 5000 cserjét, 2000 egynyári növényt , 1000 évelőt,  közel 20 féle növényfajt sikerült kitelepíteni a legfontosabb helyszínekre /Fotó: tl/

 

– Hol vannak a szép egynyáriak? Ezt a kérdést tették fel nekem az emberek, amikor nyár elején megkezdtük a város visszavirágosítását. Mi viszont nem az egynyári, évről évre nagy költséggel járó újratelepített növényekre építkezünk elsősorban, hanem sokfajta évelőre, cserjék különböző fajtáira, a 10-20 évig élő, virágzó somokra, nyári orgonafajtákra és évelő mályvák telepítésére helyezzük a hangsúlyt. Ezek a növények védik az itt lakók egészségét, tisztítják a levegőt, sok port, szennyeződést kötnek meg, hűsítik a klímát, változatos színeikkel gyönyörködtetnek és többek között pompás lepkefajok sokaságának megjelenést is ígérik – hangsúlyozta a város parkosításáért felelős cég igazgatója. Megtudtuk, a vasútállomástól a Keszthelyi út, Dózsa György út kereszteződéséig több, mint 1000 cserje és 55 tő óriás mályva kiültetetése történt meg. A körforgalmakat levendulával telepítették, az összességében 3250 félcserje jövőre már szépen elbokrosodik, teljes pompájában díszíti majd a város csomópontjait.

 

Frissen ültetett, szépen gondozott növényágyás a tóparton

 

A lakótelepek uniformizált környezetén is változtattak. A Kazinczy-tér 1-3 mögött, cserje- körágy készült, több száz évelőt ültettek oda. A Kazinczy-tér 9-11-nél, a kondipálya mellett, a lehető legrosszabb minőségű köves talajon, a SPAR mögötti területen is megkezdték a növénytelepítéseket. A Fenyves utcánál, illetve a játszótérnél hortenziákat és nyáriorgonákat ültettek, a belvárosban, a Hősök-terén levendulát, szintén nyáriorgonákat telepítettek a cég munkatársai. A tópartot a napokban fejezték be, ott több ágyást átstrukturáltak, félárnyékot, illetve árnyékot tűrő növényekkel, főleg hortenziákkal ültettek be. A munka jövő tavasszal folytatódhat. Mindenesetre a mai napig 5000 cserjét, 2000 egynyári növényt, 1000 évelőt,  közel 20 féle növényfajt sikerült kitelepíteni a legfontosabb helyszínekre. – Tulajdonképpen júniusban elkezdtük a növénytelepítést, de a munka 80-90 százalékát szeptember 20-a  és november 5-e közötti időszakban sikerült megvalósítani. Ami komoly nehézséget okozott, az a tapolcai talajszerkezet legtöbb helyen tapasztalt gyenge minősége, ami miatt szinte mindenhol talajcserét is végeztünk.

 

Alakulóban a Malom-tóhoz vezető, nyáron nagy forgalmat bonyolító sétány növényvilága is

 

A telepítéseket megelőzően mérlegeltük a kiültetendő növények szárazság és só tűrését, a szomszéd növényekkel való együttélés biológiai következményeit, az úgynevezett gyökérkonkurenciát. Meg kell előzni ugyanis a kiszáradást, a későbbi vízfelvételi problémákat is- árulta el lapunknak Varga József, aki szerint, ha a növények megkapják a szakértő gondoskodást, tápanyagot, növényvédelmet, akkor hosszú éveken keresztül, minden évszakban csodálatos látvánnyal ajándékozzák meg a városlakókat és az idelátogató turistákat egyaránt.

 

Kapálás a csarnok szomszédságában. A minőségi kertészet elképzelhetetlen kétkezi munka nélkül

 

Az ügyvezető igazgató szerint, ha a telepítések 6-7 éven keresztül az idei ütemben folytatódhatnak, akkor akár vele, akár egy új vezetővel, de megvalósulhat az a fenntartható zöld városkép amit cégvezetőként Tapolcán megálmodott. /tl/

 

 Virágosítás városszerte, több ezer évelővel, cserjével

| gazdaság, hírek, Kiemelt |