Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc tapolcai hőseinek emlékére, valamint a település újbóli várossá nyilvánításának ötvenedik évfordulója alkalmára KOKÁRDÁK ÉS KOSZORÚK címmel 3 felvonásos zenés színművet állított össze N. Horváth Erzsébet és Szijártó János.

Kokárdák és koszorúk

A jelenetek gyakorlása hónapok óta zajlik a Tamási Áron Művelődési Központban, most szombaton pedig – első alkalommal – a zenekarral együtt tartanak próbát a színjátszók.

A darab forgatókönyvírója, N. Horváth Erzsébet lapunk érdeklődésére elmondta, hogy Dobó Zoltán polgármester és a képviselő-testület több tagja, maximálisan támogatja a kezdeményezést, így a színdarab 2016 márciusában a tapolcai közönség elé kerülhet.

– Különleges alkalom lesz ez a színházi bemutató abból a szempontból is, hogy a volt tanítványom, az általam több mint 30 éve vezetett gimnáziumi amatőr színjátszókör egyik meghatározó tagja, Szijártó János most a szerzőtársam lett. Ő írta a színdarabban elhangzó dalszövegeket és zenéket, illetve a nyolc tagból álló zenekart is ő szervezte egységbe. A színdarab egyediségét az is adja, hogy a műben olyan tapolcai élethelyzetek, emberi sorsok bontakoznak ki a nézők előtt, amelyek azt igazolják, hogy ez a kis dunántúli település a szülöttein keresztül nemcsak az országos 1848/49-es események résztvevőjévé vált, de bizonyos esetekben azok irányítói közé is tartozott. Tapolcáról indult Batsányi János látóként jövendölte meg a forradalom kitörését, Török Antal tapolcai tanító a későbbi miniszterelnököt, gróf Batthyány Lajost gyermekkorában tanította. Török János mezőgazdász tanácsadója, titkára és mondhatjuk azt is, hogy barátja volt gróf Széchenyi Istvánnak. Öccse, Antonius Flórián pedig Perczel Mór hadseregtábornok segédtisztjeként vett részt a szabadságharcban.

A dallamos rockzenével elegyített színmű történéseit a tapolcai amatőr színjátszók hitelesen tolmácsolják a közönség felé, amit a Batsányi Táncegyüttes tagjai még saját koreográfiával egészítenek ki. A Tamási Áron Művelődési Központ minden technikai lehetőségével, tárgyi és személyi kapacitásával támogatja a zenés színmű sikeres bemutatóját. A közönség március 14-15-16-17-én láthatja első ízben a maga nemében egyedi produkciót a házban, majd májusban a VOKE Batsányi János Művelődési és Oktatási Központban is bemutatják a tapolcaiakról, a tapolcaiak által megjelenített és nem utolsó sorban tapolcai szerzők által írt zenés színdarabot.

Forrás: Tapolcai Újság