A Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából, az ország kétharmadának elvesztésével járó tragikus Trianoni békediktátum 104. évfordulóján tartott megemlékezést Tapolca önkormányzata, a város Trianon emlékparkjában, a Köztársaság-téren.

 

 

 

A Himnusz hangjait követően Németh-Bende Szabolcs, a Batsányi János Gimnázum 11.A osztályos tanulója, Izer Janka – Drasche-Lázár Alfréd levele a turulról – című értekezését olvasta fel, majd Dobó Zoltán mondott emlékező beszédet. A város polgármestere a Trianonnal elszenvedett súlyos veszteségek ismertetése mellett, a magyar nemzet megosztottságára is felhívta a figyelmet.

 

 

A polgármester úgy fogalmazott, Trianon nem csak a múlt egy tragikus fejezete a magyar nemzet számára, hanem az napjainkban is velünk él. – Mi magyarok gyakran ostorozzuk magunkat, hivatkozunk a turáni átokra, nem értjük, hogy miért húzunk annyi felé, ahányan vagyunk. El vagyunk foglalva azzal, hogy felosztjuk egymást, megbélyegezzük, kommunistára, fasisztára, jobboldalira, baloldalira osztjuk a társadalmat. Eközben nem vesszük észre, hogy egyazon nemzet, egyazon család tagjai vagyunk. Ma a magyar ajkú gyermekek több mint egyharmada nem Magyarországon születik meg, legtehetségesebb honfitársaink nem találják itthon a helyüket. Azt hiszem Trianonból nem sikerült tanulnunk – mondta a polgármester, aki szerint a magyarság történelmi tapasztalata, hogy külső segítségre nem számíthat, ezért önmagában, a közösségen belüli kapcsolódási pontok megtalálásában, tehetségének, erejének, szorgalmának kibontakoztatásában kell keresnie a megoldást. – Tegyünk meg mindent azért, hogy a legkisebb közösségeinktől, a legnagyobbig megmaradjanak alapértékeink. Ehhez az kell, hogy szeressük és megbecsüljük egymást, honfitársunkban az embert, az értéket, az egy nemzethez tartozást lássuk – kérte Dobó Zoltán. A beszédet követően nemzeti szalagot helyezett el a tapolcai Trianon emlékművön a város képviseletében Dobó Zoltán polgármester és dr. Iker Viktória jegyző, illetve Rákóczi Szövetség nevében Bányai Barbara és Kardos Marcell. Az eseményen a Tapolcai Vegyeskar adott műsort Haga Kálmán vezényletével, majd az emlékműnél a helyi pártok, civil szervezetek és magánszemélyek gyújtottak gyertyát a Trianonnal elcsatolt vármegyék neveit őrző emléktábláknál. /tl/

 

 

 

 

 

Megemlékezés a Nemzeti Összetartozás Napján

| hírek, közélet, önkormányzat |