A Tapolcai Városszépítő Egyesület Batsányi Emlékbizottsága, valamint Batsányi nevét viselő intézmények és művészeti csoportok szervezésében az idei évben is megrendezik a Batsányi-napokat. A rendezvénysorozat hagyományosan ünnepélyes megnyitóval, illetve a költőről elnevezett tapolcai általános iskola műsorával, koszorúzással, továbbá az Aranytoll megyei helyesírási versennyel kezdődött a tanintézményben a hét elején. Az emlékhéten a diákok tanulmányi versenyeken mérettetnek meg, gálaműsort adnak, valamint a város Batsányi emlékhelyein szervezett megemlékezéseken, emléksétán vesznek részt.

 

 

A megnyitón, a tanintézmény tanulóinak jelenlétében Batsányi, A magyar író című versét Farkas Máté 7.o tanuló szavalta el, majd Dobó Zoltán polgármester és dr. Komjátiné Nyakó Györgyi tagintézmény vezető méltatta Batsányi János személyét és szellemi örökségét. A polgármester arra mutatott rá, hogy az elmúlt évtizedben a város, a helyi iskolák és civil szervezetek együttműködve mindent megtettek azért, hogy Batsányi nevét, kultuszát életben tartsák. – Fontos, hogy hűek maradjunk nagy hazafi költőnkhöz, aki reménnyel telve, a változásokban bízva, saját korában nagy nehézségeket vállalt fel. Arra kérek mindenkit, hogy a jövőben is tartsuk fenn kultuszát, hiszen kevés hasonló méretű település büszkélkedhet olyan emberi és irodalmi nagysággal, aki az ország történelmében, művészeti életében és az egyetemes történelemben is letette névjegyét. Ragadjuk meg azt, hogy Batsányi közülünk való, tartsuk életben a lángot és bízzunk abban, hogy iskolás gyermekeink közül lesznek olyanok, akik ezt az örökséget, szellemiséget magukénak érzik és továbbviszik – zárta gondolatait Dobó Zoltán.

 

 

Dr. Komjátiné Nyakó Györgyi Batsányi János Tapolcán töltött gyermekkorát, tehetségét, nem mindennapi műveltségét, történelmi, irodalmi jelentőségét igyekezett megvilágítani a diákok számára. – Batsányi a 18.század zűrzavaros viszonyai között a hazafiság, a szabadságszeretet és a haladás eszméit hirdette. Wass Albert azt mondta, “…régi szavak szólnak elő a csendből százszor és ezerszer. Ilyenkor az álmodozás szétnő, s az elmúlt idők fölé emelkedik, kijavít hibákat, miket a lelkiismeret eléje tesz”. A Batsányi hét, nekünk, az utókornak arra ad lehetőséget, hogy méltóképpen emlékezzünk a költőre, megőrizzük amit emlékbe hagyott és kijavítsuk azokat a bizonyos hibákat – hangsúlyozta az tagintézmény vezetője. Az ünnepi gondolatokat követően Bajnerné Mohai Mónika tanárnő bemutatta az iskola újságjának (Batsányi Times) legújabb számát. Az alkalomra berendezett népviselet kiállításról Lakatosné Szakmándi Erika pedagógus osztotta meg gondolatait, illetve Juhász Lilla és Káldi Stella szép néptáncos produkcióját tapsolhatták meg a jelenlévők. /tl/

 

 

Batsányi emlékhét- Megőrzik, amit Tapolca nagy szülötte örökül hagyott

| hírek, közélet, kultúra, oktatás |