Árnyas fák alatt, a felszín alatti kőzetvilágot idéző homokkő sziklák társaságában, puha gyepszőnyegen, 130 méter mélyről táplálkozó ásványvizes ivókútnál töltődhetnek fel mától azok a kerékpárosok, akik egy rövid pihenőre megállnak a badacsonyörsi Varga Pincészet Kft. bejáratánál, a ma ünnepélyesen átadott biciklis pihenőnél. Az eseményen elhangzott: a mintegy 7.8 millió forintba kerülő beruházás (ebből 600 ezer forintnyi összeget a badacsonytomaji önkormányzat vállalt át gyalogos átkelőhely létesítésére) a pincészet ajándéka volt a közösségnek a cég megalakulásának 30. évfordulója alkalmából.

 

 

Varga Péter cégtulajdonos a finom, de magas vastartalmú, enyhén pezsgő ásványvíz fogyasztására biztatta a jelenlévőket

 

– Az elmúlt 30 évben számos kisebb-nagyobb, de milliárdos nagyságrendű fejlesztést, projektet is lebonyolítottunk cégünknél, de azok a mi saját fejlesztéseink voltak. Itt viszont a helyi közösségnek, illetve az idelátogató turistáknak szerettünk volna adni valamit közösségi céllal – fogalmazott Varga Péter tulajdonos, igazgató a pihenőhely átadó ünnepségén, a Varga Pincészet összes dolgozója, a környékbeli Tourinform irodák, önkormányzatok és a sajtó képviselőinek jelenlétében.

 

 

 

Megtudtuk, a pincészettel szemben, a vasúti síneken túl korábban létezett egy forrás, amely a kerékpárút építése idején elapadt. Abból  iható víz folyt, amelyet enyhe savanykás íze, illata és enyhe szénsavas jellege miatt borvízként is emlegettek a helyiek. Az elmúlt húsz évben olyan kérések érkeztek a Varga Pincészet felé, hogy mivel ugyanezen vízbázison a cég rendelkezik saját forrással, azt tegyék közkincsé, létesítsenek abból szabad kifolyást, amelyhez bárki hozzáférhet. Ezeknek az igényeknek eleget téve, illetve a balatoni kerékpáros turizmus támogatásának szándékával hozta létre az ásványvizes forrással ellátott kerékpáros pihenőt az egyik legjelentősebb hazai borászat. A szépen kialakított létesítmény egyébként kerékpár tárolókkal, pumpálási lehetőséggel ellátott, árnyas, hangulatos és esztétikus hely lett, amelynél jól esik majd megállni és nézegelődni egy kicsit. Krisztin N. László badacsonytomaji polgármester a társadalmi felelősségvállalás szép példájaként jellemezte a forrás vizének közkincsé tételét, amelynek, mint fogalmazott, évtizedek óta szorgalmazója volt maga is. /Töreky L./

 

 

 

Kerékpáros pihenőt adott át “borvizes” ivókúttal a Varga Pincészet

| gazdaság, hírek, közélet |