Több, mint félszáz helyi és környékbeli pedagógus vett részt szerdán azon a Tamási Áron Művelődési Központban tartott fórumon, ahol Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének képviselője számolt be a kormányzat illetékeseivel az elmúlt időszakban folytatott, a státusztörvénnyel, illetve a köznevelési törvény tervezett módosításával kapcsolatos tárgyalásokról, azok eredményeiről, de leginkább eredménytelenségéről.

 

 

 

 

A kormányzat illetékeseivel történő egyeztetések egyik vezéralakja az előzményekkel kapcsolatban elmondta, az EU ragaszkodott hozzá, hogy a szakszervezetek is legyenek benne abban az úgynevezett monitoring bizottságban, amely azt vizsgálja, hogy a kormány megtett-e mindent azoknak a céloknak a teljesítéséért amit korábban írásban is felvállalt. – A monitoring lényege, hogy aszerint adnak vagy nem adnak pénzt az országnak, hogy a vállalások, a “mérföldkövek” teljesülnek, avagy nem. Az EU illetékesei úgy látják, hogy a kormány arról számol be, hogy teljesít, ugyanakkor ennek ellenkezőjét tapasztalják. A monitoring bizottságot arra találták ki, hogy derítse fel a helyzet ellentmondásait, hogy a tényleges ellenőrzés, a valóság feltárása megvalósulhasson – tájékoztatta a jelenlévőket Nagy Erzsébet. A PDSZ képviselője úgy vélekedett, hogy a kormány olyan jogszabályt akar alkotni a státusztörvény és a köznevelési törvény módosításával, amely nem felel meg az uniós vállalásoknak. – Javaslataink közül volt amelyeket befogadtak, a baj az, hogy sokat viszont nem – fogalmazta meg csalódottságát az előadó.

 

 

– Több vállalása van Magyarországnak, amely arról szól, hogy “olyan jogszabályokat kell alkotni, amely vonzóvá teszi a pedagógus pályát, amely nem vesz el szerzett jogokat, továbbá nem sért autonómiát”. Ez a státusztörvény, amely ellen tiltakozási hullám indult el, megfelel ezeknek a vállalásoknak? – tette fel a költői kérdést a szakma képviselői előtt a szakszervezet embere. Nagy Erzsébet később gyakorlati oldalról is megvilágította az elmondottakat, különös tekintettel a szférában dolgozók bérezésének, munkaidő beosztásának kérdéseire, azok ellentmondásaira. Elhangzott: többek között jó bértarifa rendszerre, a munkaviszonyban eltöltött idő figyelembe vételére, honorálására, a végzettség szerinti bér differenciálásra lenne szükség. Az előadó a vitatott tárgyalások bővebb, naprakész megismeréséhez és megértéséhez többek között a nedolgozzingyen.hu honlapon közzétett információkat is ajánlotta a jelenlévők figyelmébe. /Töreky L./

 

“Javaslataink között volt amit befogadtak, a baj az, hogy sokat nem”

| hírek, oktatás, politika |