A Bárdos Lajos Általános Iskola Batsányi János tagintézményének aulájában berendezett kiállítással, megemlékezésekkel és koszorúzással hivatalosan is elkezdődött a május 8-tól 12-ig tartó Batsányi Emlékhét rendezvénysorozat. A nyitóeseményen az iskola vezetése, pedagógusai és diákjai mellett, a város polgármestere, alpolgármesterei és a városszépítő egyesület alelnöke is részt vett.

 

A fiatalok Palotás táncát és Kecskés Zsombor 7. osztályos tanuló, Batsányi János A magyar lantos című versének szavalatát követően, Dobó Zoltán polgármester osztotta meg gondolatait a jelenlévőkkel. Elsősorban a diákokhoz intézve szavait, de a város köszönetét is tolmácsolta a szervezőknek. Rámutatott, Batsányi János egy igazi példakép, akinek kalandos, sokszor szenvedésekkel teli élete volt, de értékes és örökérvényű mondanivalót fogalmazott meg verseiben. – Minden évben érdemes megállnunk egy pillanatra, végiggondolni az ő munkásságát, hiszen híres költőnk életművét megismerve, jobbá, okosabbakká, erősebbé válhatunk mi magunk is- üzente Dobó Zoltán a gyerekeknek.

 

 

Mezőssy Júlia ötödikes, Varga Georgina és Varga Zsóka nyolcadikas tanulók rövid színielőadásban, a jelenkor tükrében idézték meg Petőfi Sándor és Batsányi János gondolatait, hitveseik, Szendrey Júlia és Baumberg Gabriella elképzelt beszélgetését előadva. Dr. Komjátiné Nyakó Györgyi tagintézményvezető arról beszélt, hogy 260 év távolából is visszazengenek Batsányi János dalai, gondolatai az élők szívében. – Kiváló költő és politikus volt, aki nem csak a magyar irodalom történetének jelentős alakja, hanem valódi példakép a mai fiatalok számára. Az ő életéből merítve ráébredhetünk arra, ha valamit nagyon akarunk, és azért keményen dolgozunk, akkor elérhetjük céljainkat. Sok évvel ezelőtt, amikor elődeink elindították a Batsányi Hetet, vele átadtak nekünk egy szellemi örökséget, amit mi saját értékeinkkel gazdagítva elszántan őrzünk és továbbviszünk- fogalmazott Komjátiné Nyakó Györgyi, aki felvázolta és méltatta a Batsányi Hét programjait, köztük az Aranytoll megyei helyesíró verseny jelentőségét is, amely hozzájárul a Batsányi által is nagyra becsült anyanyelv szépségeinek megőrzéséhez. A köszöntő gondolatokat követően Bajner Imre igazgató és Dobó Zoltán polgármester koszorút helyezett el az iskola előterének falán lévő Batsányi domborműnél, majd Komjátiné Nyakó Györgyi tagintézményvezető és Csatári Nikolett tanárnő hajtott fejet Baumberg Gabriella emlékművénél. /tl/

 

 

Elindult a Batsányi Emlékhét programsorozat- Megnyitó a Batsányi tagintézményben

| hírek, közélet, kultúra, oktatás |