Egy önálló jubileumi tárlat megrendezésével vonul vissza a Tapolcán kívüli művészeti közszerepléstől, hogy a festés mellett, verseinek, irodalmi alkotásainak több időt szentelhessen Tihanyiné Bálint Zsuzsanna, a Tapolca Városi Képzőművészkör korábbi vezetője, az Ablakaink megyei kiállítás sorozat ötletgazdája, életrehívója. Az 50 kép, 70 év – című kiállítás megnyitója Ajkán, a Nagy László Városi Művelődési Központ és Könyvtár falai között zajlott csütörtökön este, kifejezetten nagy érdeklődés mellet, helyi és tapolcai művészetkedvelő közönség, alkotótársak, barátok, tisztelők jelenlétében.

 

 

Szeretettel várunk benneteket utolsó nagy kiállításomra! – írta nekünk, a Tapolcai Média munkatársainak Tihanyiné Bálint Zsuzsanna az elmúlt napokban. Eleget tettünk a meghívásnak, megtekintettük a tárlatot, meghallgattuk a február 24-ig látogatható kiállítás megnyitójának  köszöntőit, amelyek között Dobó Zoltán is méltatta a kiállítás anyagát, a tapolcai alkotó művészi, közösségi szerepvállalását.

 

 

A tapolcai polgármester úgy fogalmazott:  a tehetséges alkotó, az emberekre hatni tudó művész üzen, a világot úgy mutatja be, hogy ne csak a szemnek, hanem a léleknek is ajándékozzon valamit. Akik pedig üzennek, azoknak felelősége van, hiszen példát, irányt mutatnak abban a közösségben, ahol élnek, alkotnak, tanítanak. Tihanyiné Bálint Zsuzsanna ezt adja nekünk és  alkotótásainak nagy elhivatottsággal és magas színvonalon- köszönte meg a tapolcai polgármester a kiállítás gazdájának, ünnepeltjének a tárlat alkotásait és példaértékű alkotói, közösségi szerepvállalását Tapolca művészeti életében.  A kiállító, nyugalmazott pedagógus neve és az általa képviselt, közösségi szintre emelt képzőművészeti alkotói munka megyeszerte közismert és tiszteletet parancsoló.  A mostani ajkai  kiállítás címében szereplő 70-es szám az alkotó életkorára utal, míg az 50 kép természetesen a kiállításnak helyet adó terem falára akasztott festmények számát jelenti- tudtuk meg. A jelenlévők azonban a képek alatt egy-egy Tihanyiné Bálint Zsuzsanna költeményt is találhattak, amelyet ugyan nem a képekhez írt a költője,  de mégis azok a festményekhez valamiféle érzelmi szálon kapcsolódnak.

 

 

Tihanyiné Bálint Zsuzsanna érdeklődésünkre elmondta, amióta csak toll került a kezébe, azóta nem csak rajzol és fest, hanem szenvedéllyel ír verseket is.  – Mindig is bennem volt az erős kreativitás és alkotási hajlam, amit aztán Isten adományaként 40 éven keresztül kamatoztathattam mint pedagógus. Egészen kicsi koromtól írtam verseket, amit nem csak megírni, de elszavalni is nagyon szerettem. Szinte nem telik el nap azóta sem, többnyire egy hajnali időszak, hogy ne írjak egy-egy verset- nyilatkozta, de többek között azt is elárulta nekünk, hogy mostantól egy új alkotói életszakasz kezdődik számára. – A rám jellemző nyüzsgés személyiségemtől elválaszthatatlan, természetesen továbbra is jellemző lesz rám, de a Tapolcán kívüli nyilvános szerepléseket, önálló kiállítások szervezését abba szeretném hagyni. Tudni kell rólam, hogy büszkébb vagyok a verseimre, mint képzőművészeti munkáimra. Szeretném a jövőben a verseimet kötetbe rendezni, támogatók segítségével kiadni, de van egy jó regényem is- árulta el a Tapolcai Médiának a helyi művész. /Töreky L./

 

 

 

Tihanyiné Bálint Zsuzsanna: “Büszkébb vagyok a verseimre, mint a képeimre”

| hírek, közélet, kultúra |