Számos egyéb program mellett, megtekintették Petrarca sírját és múzeumát, előadásokat hallgattak a fenntartható fejlődés témájában, helyi iskolákat látogattak meg, részt vettek a Festa Europea rendezvényein azok a tapolcai felnőttek és diákok, akik  Este-be, Tapolca olasz testvérvárosába utazhattak szeptember utolsó és október első napjaiban. 

 

A delegációt szeptember 29-én a Hotel Centrale-ban foglalta el a helyét kedves olasz kapcsolattartók segítségével.  Már este  a helyi könyvtárban egy szakmai előadáson vett részt a küldöttség, amely a fenntartható gazdaság szerteágazó témaköréről szólt. Két helyi professzor mellett, egy magyar, Varga Sára is előadást tartott. Kitűnő angol nyelvtudással, nagyon színvonalas prezentációt láthattunk, hallgathattunk tőle is.

 

Varga Sára előadása a helyi könyvtárban /fotók: Tourinform/

 

Másnap a tapolcai delegáció megtekintette a Museo Nazionale Atestino-t, az Archeológiai Múzeumot. Az Idegenvezetők itt helyi diákok voltak, akik angol nyelvre fordították le a helyi tárlatvezető által elmondottakat. Később a Santa Tecla Dóm megtekintése következett, ahol szintén a helyi diákok segítettek az idegenvezetésben, a hely megismerésében. Egy jó utcai pizza elfogyasztása után kirándulás következett Arca Petrarca településre, ahol megtekintették Petrarca sírját és a róla szóló múzeumot. A település híres a giuggiole (jojoba) gyümölcsről is. Ebből édességet, lekvárt, likőrt készítenek és külön fesztivállal ünneplik az érésének az időszakát-tudták meg a résztvevők. A rendezvény (Festa Europea)ünnepélyes megnyitója a Piazza Maggiore-n volt. Esett az eső, így rövidebb, és az előző alkalmakhoz képest szerényebb megnyitó ünnepségnek lehettünk tanúi- mondta el lapunknak Böröndy Tamás a küldöttség vezetője. Aznap Chiostro di San Francesco – Szent Ferenc Szerzetesrend iskolájába is ellátogattunk, ahol olaszok, angolok és a mi diákjaink beszélgethettek kötetlenül egymással. Leültetésük keverve történt. Volt olyan diákunk, aki még vacsorázni sem jött el, annyira jól érezte magát! Másnap, október elsején fél kilenctől egy konferencián vettünk részt a Teatro/ Cinema Farinelli moziban, amely a fenntartható gazdaságról szólt. A rendezvényen padovai és a bolognai professzorok, EU-s olasz képviselőnő stb.. tartottak előadásokat.Később meglátogattuk a helyi  Manfredini iskolát, amelyet Don Bosco alapított. A képzések hasonlóak, mint a mi Széchenyi iskolánkban, így többek között fűtésszerelő, esztergályos, hegesztő, pincér, szakács,grafikus-tervező képzésekhez kapcsolódó tantermeket láthattunk. Az iskola egy régi kastélyépületben található. Jó felszereltek a tantermek és az oktatótermek. Négy helyen kaptunk kostolót helyi ételekből, amelyek nagyon finomak voltak. Az ottani tanulók készítették és kínálták, később angol nyelven bemutatták iskolájukat.

 

 

Megtekintettük a SESA hulladékfeldolgozót is. Az Este határában lévő telepre szelektíven érkezik be a kommunális hulladék. Fejlett technológiával a szemétből többek között metán és szén-dioxid gázt állítanak elő. Előbbi segítségével fűtik az estei kórházat és a közintézményeket, utóbbit pedig üdítőt előállító gyáraknak értékesítik. A közös vacsorára a Patronato Redentore-ban került sor. Ebben az egyházi iskolában kaptak szállást a diákjaink. A helyiek finom vacsorát készítettek, amelyen az összes testvérvárosi delegáció részt vett. Vacsora után egy zenei előadással kedveskedtek nekünk. Október 2-án, vasárnap a testvérvárosok kaptak bemutatkozási lehetőséget a Piazza Maggiore-n. Mi közös standot kaptunk az angol delegációval együtt. A kivitt olasz és angol nyelvű tájékoztató anyagok segítségével bemutattuk, népszerűsítettük városunkat és környékét, majd egy ünnepélyes faültetésen vettünk részt  a béke jegyében közösen a francia testvérváros Pertuis-al. A Napóleoni háborút emelték ki olasz vendéglátóink, amikor is az olasz és a francia csapatok az Osztrák-Magyar Monarchiával háborúztak, kiemelve, hogy jelentős magyar áldozata volt ezeknek a csatáknak az okból, hogy az osztrákok a magyar csapatokat küldték előre a frontvonalba. Megtekinettük Padova városát is. Többek között a Szent Antal Bazilika (Basilica di Sant’Antonio) és Szent Antal sírját, felkerestük az 1222-ben alapított egyetem és a belváros ikonikus épülteit is, igaz csak egy gyors séta erejéig. Az ebédet követően zajlott le a hivatalos fogadás az estei polgármesteri hivatalban.

 

 

Több ország küldöttségének vezetői a polgármesterei hivatalban. Jobbról a harmadik:  Böröndy Tamás

 

Este fél hétkor ért véget a fesztivál az ünnepélyes  zászlólevonással, majd  közös vacsorán vettünk részt  Este város vezetői és a testvérvérvárosi kapcsolatokon dolgozók részvételével. Másnap reggel indultunk hazafalé…- számolt be az itáliai útról Böröndy Tamás, aki szerint tartalmas és hasznos volt a tapolcai részvétel Estében. – Bízom benne, hogy a diákoknak maradandó élményként rögzül a fesztiválon és a szakmai rendezvényeken való részvétel, az olasz kultúra, építészeti emlékek és a gasztronómia megismerése, felfedezése. Nagy örömömre a tanulók hozzáállása és viselkedése is példamutató, szerény és érdeklődő volt. Külön kiemelném Kovács Rita munkáját, mely nélkül a kapcsolatokat nem lehetett volna ilyen szintre emelni! Köszönöm, hogy mi képviselhettük városunkat! /bt-tl/

 

Tapolcai diákokkal a testvérváros itáliai Este-ben

| hírek, közélet, kultúra, oktatás, önkormányzat |