A Kultháló VEB 2023 keretében lokális kreatív alkotóközösségek kapcsolódnak egymáshoz, kapcsolat jön létre művész és befogadó között. Ennek a Kultháló rendezvénysorozatnak egyik bázisa a Gyulakeszi Csigó Malom, amely programok sorozatával várja a képző- és színházművészet, illetve a zene szerelmeseit az elkövetkező néhány hétben. Erről tartott sajtótájékoztatót az elmúlt héten Bartunek Katalin, a Csigó Malom tulajdonosa és Nagy Krisztián, a VEB2023 Kultháló Bázis projektmenedzsere.

 

 

Megtudtuk, a fesztivál megnyitója május 28-án lesz egy szép ünnepi koncerttel ami után elkezdődök az igen gazdag kulturális rendezvénysorozat, amely programjai megismerhetőek a www.csigomalom.com honlapon.  A honlapra látogatva két tapolcai, illetve egy diszeli kulturális szereplőt is találunk, T. Szabó László képzőművészt, az Első Diszeli Látványtárat  és az N. Hováth Erzsébet vezette tapolcai Batsányi Színjátszó Kört. Ez utóbbi -mint azt megtudtuk-  június 25-én kamara előadással járul hozzá a kulturális kínálat szélesítéséhez. A  Csigó Kult Fest 2022 programjai május végétől október végéig várják az érdeklődőket. Az eseményeket a koncertek, előadások, tárlatvezetések mellett interaktív programok színesítik. A program házigazdája, Bartunek Katalin elmondta, ezúttal kilépnek a megszokottból a komfortzónából. A fókuszban ugyan most is a zene lesz, de a hangszerek is középpontba kerülnek  hangszerbemutatókon. A képzőművészet és a zene kapcsolatát ábrázoló Barabás Márton Príma-díjas festő és szobrászművész életművének egy szeletét is bemutatják zongora képei, szobrai segítségével. R. Törley Mária szobrászművész zenével kapcsolatos szobrait ugyancsak reflektorfénybe kerülnek, ahogy az Első Magyar Látványtár gyűjteményének a témához kapcsolódó darabjait szintén – árulta el Bartunek Katalin.

 

Nagy Krisztián kulturális menedzser és Bartunek Katalin házigazda televíziós kamerák előtt /fotók:tl/

 

Nagy Krisztián a kultháló kulturális menedzsere hangsúlyozta, hogy az EKF Kultháló Bázis célja helyi közösségeket megszólaltatni középtávú terveik megvalósítása érdekében. – A régió azon művész közösségeit keresi, amelyek a helyi közösségeket szeretnék aktivitásra bírni, bepillantást engedni a kulisszák mögé. A bázis felkészülési éve az idei, 2023-ban 10-15 szereplőt is bemutat a régióban – mondta Nagy Krisztián és méltatta a Csigó Malom elmúlt tíz évi törekvését. Örömét fejezte ki, hogy a malomban mostantól többet tudhat meg mindenki a hangszerekről, a nyitott műtermek sorozat is elindul, amellett a gyűjtő szenvedélyt ugyancsak bemutatja.

Elhangzott, a komolyzenei tematika keretében hangszerkiállítást, hangszerbemutatókat, workshopokat, zenei kvízjátékokat, előadásokat, koncerteket szerveznek. Az edukáció keretében Csermák Éva, Berlinben élő és oktató hegedűművész Hegymagason tart Nemzetközi Zenei Kurzust ifjú növendékei számára, akik ez idő alatt a Csigó Malom közönsége előtt is bemutatkoznak. A Nyitott Műtermek tematika keretében Gábor Áron festőművész, G. Heller Zsuzsa szobrász-, keramikus művész, illetve a tapolcai T.Szabó László munkájába is pillanthatnak az érdeklődők.  A gyűjtés témakörben szervezett programsorozattal a fiatalok érdeklődését is felhívják a téma kulturális életünkben betöltött értékmegőrző és értékteremtő szerepére Vörösváry Ákos műgyűjtővel.

A fesztivált május 28-án 19 órakor nyitja Nagy Krisztián, hangszer és kottatartó kiállítást rendeznek, valamint képzőművészeti kiállításokat A hangszer a képzőművészetben címmel. Barabás Márton kiállítása nyílik, R.Törley Mária szobrászművész hangszerszobrait, zenei témájú kisplasztikáit, plakettjeit mutatják be, valamint festményeket és hangszerszobrokat az Első Magyar Látványtár gyűjteményéből. Krulik Eszter hegedűművész és Schlanger Tamás zongoraművész ad koncertet.

A következő alkalmakkor komolyzenei koncertekre, színházi előadásra, hangszer bemutatóra, pódium beszélgetésre, zenei kvízre, műterem látogatásorra várják az érdeklődőket.

Bartunek Katalin elmondta továbbá, hogy a szakmai eseményeket követően a szalonban kötetlen baráti beszélgetéseket, a művészekkel való ismerkedést, Balaton-felvidéki borok kóstolását szervezik. A rendezvényekkel a régi szalonok életét, a házi muzsika nosztalgikus hangulatát, az Esterházy és Csigó család kultúra szerető és támogató szellemét szeretnék megidézni a szervezők.

 

Programjairól tájékoztatott a gyulakeszi Csigó Malom

| hírek, közélet, kultúra |