Fölényes győzelmekkel, nagyszerű és taktikus vívással nyert aranyérmet az Andrásfi Tibor, Koch Máté, Nagy Dávid, Siklósi Gergely összeállítású férfi párbajtőrcsapat a párizsi Világkupán.

 

 

A válogatott tavaly az utolsó pillanatban bukta el a tokiói olimpiai kvalifikációt, a szezon elején pedig Dancsházy-Nagy Tamás válogatott edző bevallottan kísérletezett új csapatával. A legutóbbi, szocsi Világkupát követően, ahol 11. helyen végzett a válogatott, a mester azt nyilatkozta: nincs több kísérletezés, ettől kezdve élesbe mennek a történések. A mester megmondta, a tanítványok pedig tették a dolgukat, méghozzá káprázatosan. Két, több mint kellemetlen rivális után három klassziscsapatot győztek le kétséget kizáróan.

 

Siklósi Gergely végig kiválóan teljesített fotó: Magyar Vívószövetség

 

Andrásfi Tibor, Koch Máté, Nagy Dávid és Siklósi Gergely egyaránt hibátlan teljesítményt nyújtott, és egységes, taktikus válogatottat alkotott Dancsházy-Nagy Tamás irányításával. A magyarok, a hollandokkal mérkőzve 37:22-vel, majd Csehországgal 43:32-re diadalmaskodva masíroztak a legjobb nyolc közé. A negyeddöntőben a világ legjobbjai közé tartozó Korea következett, de az ázsiaiak sem jártak jobban, 45:33 lett a vége. Az elődöntőben Ukrajna volt az ellenfél, amely anno sokat tett azért, hogy a mieink ne legyenek ott Tokióban. Az első riposzt megtörtént, és a 45:42-es eredmény nem tükrözi hűen, hogy mindvégig a mieink uralták a meccset.

 

Hibátlan, egységes, taktikus válogatott született fotó: Magyar Vívószövetség

 

A fináléban pedig a házigazda franciák következtek, és a húsvéti ünnepek miatt ezúttal “csak” félházas Coubertin-csarnokban – ahogy a döntő után Dancsházy-Nagy Tamás fogalmazott – egyre halkabbak lettek a hazai szurkolók.- tudhattuk meg a Magyar Vívószövetség közleményéből. A magyarok ugyanis gyakorlatilag 4 meccs alatt lerendezték a döntőt. 20:7-re elhúztak Gergőék úgy, hogy mind a négyen simán hoztak egy asszót.

 

Siklósi Gergely újabb Világkupa arannyal lett gazdagabb fotó: Magyar Vívószövetség

 

Taktikai csere is történt ugyanis, a világklasszis Borelre “rácserélte” Dancsházy mester Koch Mátét, akinek a francia egyáltalán nem kedveli a stílusát,  így fordulhatott elő az a ritkaság, hogy a hármas csapatverseny első négy meccsén négy magyar hozta össze a 13 tusos előnyt. Amit már “csak” tartani kellett, és ez sikerült is, 43:36-ra győzött válogatottunk, amely ezzel megnyerte a Világkupát.

 

Mesterek és tanítványok fotó: Magyar Vívószövetség

 

“Sikerült kiélesíteni a fegyvereket, ahogy arra céloztam is legutóbb… Természetesen nagyon örülök, és szeretném megköszönni a segítséget mester kollégáimnak, Halla Péternek és Andrásfi Tibornak is. Úgy gondolom, hogy a legerősebb négyessel álltunk fel, taktikailag és szakmailag is nagyon egységes ez a kvartett. Mindent megbeszéltünk a nap folyamán, semmi sem történt véletlenül, sorra bejöttek a taktikai cserék, élvezet volt végigdolgozni ezt a napot a fiúkkal. Nagyon sokat tettünk ezért az aranyért, teljesen érthető, hogy ennyire örültünk neki. Azt gondolom, hogy Párizsban kezdődött el az az út, ami Párizsig vihet. De ehhez még rengeteg munkára van szükség, példának okáért még ebben a szezonban négy nemzetközi verseny, valamint egy Eb és egy Vb vár ránk.” – nyilatkozta Dancsházy-Nagy Tamás, a válogatott edzője. /hg/

 

Párizsban kezdődött el az az út, ami Párizsig vihet

| sport |