A Collegium Musicum Jaurinense, a győri Czuczor Gergely Bencés Gimnázium nagy múltú fiúkórusa a Tapolcai Római Katolikus Plébánia és a Boldog Özséb Alapítvány szervezésében érkezett Tapolcára, hogy jótékonysági templomi koncertjükkel az egyházi zene és kóruséneklés legszebb középkori, reneszánsz hagyományait mutassa be a zenekedvelő közönségnek. A kiváló énekkar jelenlegi vezetője egy tapolcai fiatalember, Bruckner Máté. A vallási és zenei szempontból is különleges és nívós jótékonysági hangverseny megtöltötte a templom padsorait pénteken.

 

Fekete Gábor a szervező alapítvány és a plébánia nevében a húsvéti örömhír kiáradásának örömét kívánta a hallgatóságnak /fotók:tl/

 

Bruckner Máté (balról) : “Azt az igazi egyházi élményt, szent zenét szeretnénk átadni a hallgatóknak Tapolcán is, amit a bencéseknél is hallhatnának egy misén”

 

Bruckner Máté 12 éves koráig Tapolcán élt, itt volt elsőáldozó. Később a győri bencés gimnáziumban tanult tovább és abban a fiúkórusban énekelt, amit jelenleg Áron atyával együtt vezet. Megtudtuk, az egyházi  gimnázium elvégzését követően zenei irányba lépett, Hollandiában, Hágában folytatott tanulmányokat. Máté a Tapolcai Média érdeklődésére, majd a koncert felvezetéseként is elmondta, hogy a bencés fiúkórus leginkább abban különleges, hogy élő hagyományt ápol, nem koncertezik, hanem liturgián lát el szolgálatot.  – Azt az igazi egyházi élményt, szent zenét szeretnénk átadni a hallgatóknak Tapolcán is, amit a bencéseknél is hallhatnának egy misén- árulta el a kórusvezető, aki nagy megtiszteltetésként élte meg szülővárosának  meghívását.

 

Csodálatos és lélekemelő előadással örvendeztette meg a tapolcai hallgatóságot a bencés kórus

 

A Collegium Musicum Jaurinense kórus műsorát Csonka Nándor atya ajánlotta a megjelent hívők, zenekedvelők figyelmébe. – A kórus fiatalos lelkesedésével elhozza nekünk a tavasszal nyíló életet, a feltámadás örömét, az ünnepet, amelyet húsvétkor ünnepelhettünk- fogalmazott. Fekete Gábor kántor, a Boldog Özséb Alapítvány és plébánia nevében köszöntötte a jelenlévőket, a felcsendülő többszólamú több száz éves énekekkel, a húsvéti öröm kiáradásának örömét kívánva a hallgatóságnak. ( A jezsuita rend győri gimnáziumában szinte a megalakulástól működött kórus. A XVIII. században évente közel 54 alkalommal léptek fel a gimnázium különféle liturgikus eseményein, a rend feloszlását követően pedig a kor legnagyobb zenei alakja, Istvánffy Benedek vezette. 1802-ben már a bencés rend irányítása alatt folytatja a gimnázium és vele együtt a kórus is a működést, bár ez idő tájt csak évi egy-két alkalommal énekeltek. A XX. században ismét megélénkült a zenei élet. 2002-ben pedig Kelemen Áron OSB szervezte újjá az együttest Collegium Musicum Jaurinense néven. Az atya egy korábbi tehetséges kóristának, Bruckner Máténak adta tovább a kórusvezetői stafétát.) /Töreky L./

 

Középkori áhítat húsvéti és Mária- énekekkel a bencés fiúkórustól

| hírek, hitélet, közélet, kultúra, oktatás |