A 2022-es országgyűlési választást a Fidesz-KDNP magas kormányzati pozíciókat is betöltő jelöltje, Dr. Navracsics Tibor nyerte meg körzetünkben. A térség új országgyűlési képviselőjével beiktatása előtt beszélgettünk. Szóba került tapolcai kötődése, Lasztovicza Jenő  életműve, de az is kiderült, hogy Brüsszelből hazatérve még úgy gondolta, hogy felhagy a politikával. A politikus többek között megosztotta velünk a térség fejlesztésével, jövőbeli munkájával kapcsolatos elképzeléseit, de elárulta azt is, hogy szeretné ha a járási székhelyeknek a korábbinál több babér jutna.

 

 

 Miért gondolta úgy, hogy elindul a körzetünkben?

Brüsszelből visszatérve, még komolyan úgy gondoltam, hogy az én aktív politikai szerepvállalásom véget ért. Voltam miniszter, voltam uniós biztos, tényleg nem panaszkodhattam a sorsra, szerencsés embernek tartom magam. Ráadásul az én identitásom veszprémi, veszpréminek tartom magam. Amikor országgyűlési képviselő voltam, akkor is ott, abban a körzetben győztem. Azonban a miniszterelnök felkérése valamit eltalált, hiszen Veszprém után Tapolca az a város, amihez nagyon kötődöm, elsősorban az itt töltött  gyermekkorom, emlékeim, a zömében nálam néhány évvel idősebb tapolcai ismerősök miatt. A velük való találkozás, a tapolcai jelenlét egy nagyon érdekes időutazást jelentett számomra. Érdekes kaland volt úgy visszajönni ide, hogy nekem dolgom van Tapolcán. Úgy gondolom egy kicsit regénybe illő fordulat, hogy 56 évesen visszatér valaki a gyermekkora helyszínére és elnyeri az itteni emberek szimpátiáját, bizalmát. De tetszett a feladat nehézsége is, hiszen Rig Lajos egy komoly, népszerű, jól beágyazott helyi politikus volt, minden felmérés azt mutatta, amennyiben változatlan felállás marad (szerk.megj. Fenyvesi Zoltán indul a választáson), akkor a Fidesz veszíteni fog a körzetben.

Ön Lasztovicza Jenő politikai örökségével kampányolt és nem Fenyvesi Zoltánéval. Miért?

Meglátásom szerint, Lasztovicza Jenő és Ács János hajdani polgármester életműve egyfajta virágkor volt Tapolcán, a fejlődés időszaka. Úgy gondolom, hogy elvesztésüket, Lasztovicza Jenő elvesztését a tapolcaiak hiányként élték meg. Az ő személye, jelentőségéből adódóan  súlyt adott a térségnek. 2014-ben miniszterként jöttem segíteni a kampányát. Nagyon jó viszonyban voltunk, a barátom volt,  úgy gondoltam, hogy kicsit őérte is győznöm kell. Most biztos mosolyog odafönn…

Számos fontos megbízatása, elfoglaltságai mellett, miként tudja ellátni a jövőben a képviselői munkáját? 

Bizonyos fokig várakozó állásponton vagyok. Egyelőre meg kell várni, amíg az országgyűlés megalakul, látni kell a napirendet és ahhoz képest kell beállítanom a feladatokat. Nyilván rangsorolni kell. Jelenleg az ELTE-n vagyok docens, ott fizetés nélküli szabadságot veszek ki. Ezt tettem korábban is, amikor aktívan politizáltam. A többi feladatomat úgymond áramvonalasítom ehhez a feladathoz. Az elsődleges cél, hogy elérhető legyek a választókerületben a választópolgárok számára, persze az ésszerűség határain belül. Úgy gondolom, hogy a következő három hónapban kialakul az a munkaritmus, amit folytatni tudok.

A január elsején, majd a napokban a laktanyánál történt vasúti szerencsétlenség is rámutatott, hogy már most van mit tennie a térség képviselőjének, de többek között a helyi egészségügyi ellátás biztosítása is nagy  kérdés helyben. Megkezdődött-e egyfajta közös gondolkodás, tárgyalási folyamat a várossal, illetve Dobó Zoltán polgármesterrel?

Ahhoz, hogy Tapolca szép és jól működő város legyen, ahhoz számos fejlesztésnek kell megvalósulnia. Dobó polgármester úrral az Európa Kulturális Fővárosa programok kapcsán kerültünk kapcsolatba. Most, hogy képviselő lettem, nyilván egy másik fázisba érkezik a mi  együttműködésünk. Rendszeres az egyeztetés közöttünk, éppen most alakítjuk ki azt a ritmust, amely alapján személyesen tudjuk majd egyeztetni a dolgokat. Én igyekszem mindenben segíteni a polgármester urat, hiszen nekem is érdekem, hogy egy jó hangulatú, jó közérzetű város legyen Tapolca. Az egészségügyi ellátás, túlmenően a tapolcai kórház ügyén azért is probléma, mert az egész Nyugat-Balaton térségre igaz az, hogy nem megnyugtató az egészségügyi ellátás rendszere. A keleti medencében megoldottnak látom ezt a kérdést, a nyugati medencében nem látom ugyanezt. Ezt a problémát szeretném körbejárni, kitapogatni és meggyőzni az országos döntéshozókat, hogy itt valamit feltétlenül ki kell találnunk. Nem vagyok egészségügyi szakpolitikus, de azt látom, hogy csak a nyári időszakra gondolva, tulajdonképpen itt lyukas az ország egészségügyi térképe. És igen,  sok olyan aprónak tűnő ügy van, ami talán az elmúlt években nem is tűnt olyan fontosnak, de aztán egyre inkább fontossá vált. Ilyen a Tapolca környéki utak állapota is, hiszen Tapolcáról szinte bármilyen irányba indulunk, az utak sok esetben balesetveszélyesek, elhanyagoltak. Valahol el kell indulni, de nem véletlenül nem ígértem konkrét dolgokat a kampányban, hiszen egy-egy ígéret mögé néha a konkrét életüket is belelátják a választók. Annyit tudok csak ígérni, hogy maximális lelkiismeretesességgel próbálom felgöngyölíteni az ügyeket.

A magyar falu program és a nagyvárosokban megvalósuló fejlesztések mellett, mintha a politika a kisvárosokról az utóbbi években elfeledkezett volna.

Én úgy gondolom, hogy az elkövetkező években számos olyan fejlesztés valósulhat meg, amivel Tapolca jól jár, vezető szerepe megerősödhet. Tapolca a fekvésből és múltjából adódóan ígéretes jövő előtt áll. Már többször felvetettem a járásszékhelyekre vonatkozó támogatási program beindítását. A járásszékhely lét azt jelenti, hogy Tapolcának térségi feladatokat is el kell látnia. Kicsit olyan ez, mint  egy megyeszékhely kicsiben. Ebből következően, a kormányzati fejlesztési politikának ugyanúgy honorálnia kellene a járásszékhelyek munkáját, mint a megyei jogú városoknál a térségi feladatellátást. Én nagyon bízom abban, hogy a háború és a gazdasági nehézségek nem emésztik fel az erre szánt pénzt és lesz Tapolcára is vonatkozó fejlesztési program.

Mit gondol, Magyarországnak miképpen kell belemennie a háború okozta új viszonyokba, miképpen kell reagálnia egy új válságkorszakra?

Nehéz kérdés, hiszen nem tudjuk miként alakul a helyzet, de valóban így van, nem túl derűlátóak a prognózisok. Én úgy gondolom, hogy felértékelődik a stabilitás és nagyon fontos, hogy az országnak olyan vezetése legyen, ami világos üzenetet közvetít. A Fidesz kétharmados sikere is azt bizonyítja, hogy egy nagyon egyszerű, világos, tőmondatos üzenetet értékeltek a választók a háborús helyzettel kapcsolatban. A kormányzati politikában továbbra is határozott, gyors és egyértelmű cselekvés várható. Ebben a bizonytalan közegben stabilitásra van szükség, hogy folytatni tudjuk a gazdasági növekedésre és munkaalapú társadalom kiépítésére irányuló elképzeléseinket.  /Töreky László/

 

Beiktatás előtti interjú Dr. Navracsics Tiborral

| hírek, közélet, önkormányzat, politika |