A pedagógusok követeléseivel egyetértve vállalt szolidaritást a sztrájkolókkal és egyebek mellett,  a badacsonytomaji, egész éves,  24 órás mentőállomás elindítása mellett foglalt állást Rig Lajos országgyűlési képviselő, a Veszprém- megye 3-as számú választókerület ellenzéki összefogás képviselőjelöltje tegnap délutáni tapolcai sajtótájékoztatóján. A képviselő választási programjának oktatási rendszert érintő részét bővebben is kifejtette az eseményen. Elmondta,  a kampány során hetente sajtótájékoztatót szervez, hogy mindenki megismerhesse választási programját.

 

 

– Több helyi pedagógus keresett meg azzal, hogy a Fidesz minden eszközzel arra törekszik, hogy megakadályozza a hétfői sztrájkot. Büszke vagyok arra, hogy itt élhetek Tapolcán, hiszen információim szerint, több helyi tanintézményben 8 és 10 óra között mégis megtartották a sztrájkot. És, hogy miért is éltek a munkabeszüntetés eszközével pedagógusaink, mit szeretnének elérni?  Béremelést, hiszen nem megengedhető az, hogy egy kezdő pedagógus 150 ezer forint nettó keresetért dolgozzon. Azért, hogy fizessék ki a túlóráikat, a helyettesítést. Harcolnak a szabad tankönyv választásért és az oltatlanok fizetés nélküli szabadságolásának megszüntetéséért. Ez utóbbiról szólva Rig Lajos hangsúlyozta:  a kormány szerint 800-1000 pedagógust érint az intézkedés, de valójában több ezer is lehet azoknak a pedagógusoknak a száma, akik nem kívánják felvenni a harmadik oltást.  Elég volt a pedagógusok megfélemlítéséből!- állt a sztrájkolók céljai mellé a jobbikos képviselő, aki szerint a Fidesznek volt rá 12 éve, hogy olyanná alakítsa át az oktatási rendszert, ami jó a szülőknek, a gyermekeknek és  biztonságos, kényelmes a pedagógusoknak, de nem tette.

 

Rig Lajos: “Körzetünkben is nagyok a gondok”

 

Az ellenzéki összefogás jelölje tucatnyi pontban foglalta össze a hazai oktatást érintő ellenzéki elképzeléseket. – Az oltás nem lehet kötelező.  Egyszeri, nagyarányú béremelés a szféra dolgozóinak. A pedagógus bértábla helyreállítása, differenciált bérezés kialakítása, ahol kiemelten fontos szerepet kapnak a pótlékok. Biztosítani kívánjuk, hogy az érettségiig minden magyar diák középfokú nyelvvizsgát tehessen. Ingyenes első diploma. Az egyetemek alapítványi kiszervezésének felülvizsgálata. A közoktatás modernizálása. Ingyenes tablet minden diáknak. A tankönyvválasztás szabadságának visszaadása. Legyen ismét 18 év a tankötelezettség Magyarországon!- sorolta Rig Lajos, aki a helyi mentőszolgálat túlterheltségéről, de az egészségügy általános helyzetéről is véleményt mondott. – A Fidesz csak ígér, közben alulfinanszírozott az egészségügy, egy év alatt 17 ezer dolgozó hagyta el az állami ellátást. Egy részük a magánellátásban vállalt munkát, sokan külföldre mentek. Körzetünkben is nagy a gond- állítja a képviselő.  A tapolcai mentőállomás négy mentőautója a Covid járvány óta erősen túlterhelt, hiszen a veszprémi kórházba is kell szállítani a betegeket, ami három órás kiesést okoz. Előfordul, hogy órákig nincs mentőkocsi Tapolcán.  Sümeg is hasonló cipőben jár. Ott az elképzelésem az, hogy vissza kell állítani a két 24 órás szolgálatot teljesítő gépjárművet a sürgősségi betegellátás biztonsága érdekében. A júniustól augusztus végéig szezonálisan működő badacsonytomaji (egy mentőgépjárművel rendelkező) mentési pont egész éves,  24 órás  üzemeltetése a Balaton északi partján az úgynevezett vak részek lefedése, illetve az egész éves balatoni turizmussal megjelenő ellátási igény kiszolgálása érdekében- ismertette elképzeléseit Rig Lajos. /tl/

 

Rig Lajos a sztrájkoló pedagógusok mellett

| hírek, politika |