Újévi fogadás, összegzés, tervek 2022-re

A Tamási Áron Művelődési Központban zajlott Tapolca város hagyományos újévi fogadása január 7-én, pénteken az esti órákban. Dobó Zoltán polgármester beszédében a város jelenlegi pénzügyi, gazdasági helyzetét, az elmúlt két évben elvégzett önkormányzati, hivatali munkát, a jövő fejlesztési céljait vette górcső alá, megemlékezett a vírusjárvány áldozatairól, de a napokban történt szörnyű vasúti balesetről is szót ejtett.

 

Dobó Zoltán: “Minden nehézség és veszteség ellenére is előre tudott lépni a város az elmúlt időszakban” /fotók:tl/

 

Projektoros kivetítéssel szemléltették a városfejlesztés tavalyi lépéseit

 

Wass Albert újévi gondolatait Antalóczy Zoltán tolmácsolta

 

Antalóczy Zoltán felolvasását követően  (Wass Albert Újévi üzenet című írását tolmácsolta az előadó), egyperces néma főhajtásra, a január első napján a Tapolca-Kisapáti úton bekövetkezett, fiatal életeket követelő tragikus közlekedési baleset áldozataira és Covidban elhunyt tapolcaiakra való emlékezésre kérte a város polgármestere az újévi fogadás meghívottjait. Beszédének első részében Dobó Zoltán a vírus okozta kihívásokról, a helyi egészségvédelmi intézkedésekről, az elszenvedett gazdasági károkról és az arra reflektáló 2020-as, 2021-es önkormányzati intézkedésekről számolt be.

 

 

Sikeresen megvalósult fejlesztések a helyi sportélet területén

 

Egyebek mellett elmondta, Tapolca 2020-21-ben több mint 467 millió forintnyi be nem folyt adóból keletkezett veszteséget szenvedett el a járvány következményeként, ám a pénzügyi nehézségeket járványkezelési alap létrehozásával, a városi cégek életének, gazdálkodásának átszervezésével, a juttatási rendszerek megváltoztatásával úgy tudták csökkenteni, hogy nem kellett elbocsátani munkatársakat, illetve párhuzamosan a hosszú távú működés biztonságát is megőrizte a város. A polgármester a köszönet hangján szólt mindazokhoz, akik erőn felüli erőfeszítésre kényszerültek az elmúlt időszakban, a vasúti tragédia kapcsán külön kiemelte a rendőrség, a mentők, a tűzoltók munkáját, ahogy a történelmi egyházakkal való jó kapcsolat és együttműködés fontosságára és folytatására is kitért. Rámutatott, minden nehézség és veszteség ellenére is előre tudott lépni a város. Ennek alátámasztására  megemlítette többek között a belvárosi közlekedésfejlesztési projektet és számos egyéb közelmúltban, illetve az elmúlt két évben megvalósult nagy értékű beruházást, amely egyes tanintézményeket, a helyi környezetvédelem, a sport, vagy a kultúra területeit lendítették előre Tapolcán.

 

Tapolca büszkeségei, példaképei a közelmúltban világraszóló eredményeket felmutató helyi kötődésű olimpikonok

 

A Dobó lakótelep és Diszel sem maradt ki az összefoglalóból. Elhangzott, a közelmúltban készült el a Csobánc Művelődési Ház teljes felújítása, illetve a volt katonai lakótelepen is számos olyan fejlesztés valósult meg az elmúlt évben is, amely az ott élők komfortját, körülményeit javította.  Dobó Zoltán kiemelte, hogy mindkét városrész speciális helyzetére tekintettel,  viszonylagos önállóságukat tiszteletben tartva, a tapolcai  önkormányzat igyekszik mindig hozzátenni a maga részét városrészei fejlesztéséhez. A már folyamatban lévő beruházásokról, azok folytatásáról, illetve a tervekről szólva a polgármester elmondta, hogy folytatni kívánják belvárosi homlokzatok felújítását, megújul a csapadékvíz elvezető rendszer, közvilágítást építenek a Barackos lakóövezetben, a belterületi utakra nagyjából háromszáz millió forintot fordítanak, gyermekgyógyászati centrummá szeretnék alakítani a régi szülészetet, új ravatalozót terveznek építeni a régi temetőben, miközben felújítják az újtemetőben lévőt, kiállítóteret hoznak létre a városi könyvtár padlásterében, elősegítik egy új építésű egyházi óvoda létrejöttét a Dobó lakótelepen, de egyéb pályázati vállalások mellett, a város csatlakozott és helyi tartalmat ad a jövőben az Európa Kulturális Fővárosa rendezvénysorozatnak is.  Dobó Zoltán újévi beszédében bemutatta a jelenlévőknek a város cégeit, a Diák- és Közétkeztető Kft-t, a Cselle-Ház Kft-t, a  Városgazdálkodási Kft-t, a Tapolca Kft-t, a Tapolcai Média Kft-t és a Városfejlesztési Kft-t, az általuk elvégzett munkát és eredményeiket.

 

 

Összefoglalásként úgy fogalmazott a polgármester, hogy “nagyon szoros gazdálkodással, gyakran konfliktusok árán, de sikerült megőrizni a város pénzügyi stabilitását, miközben a járvány alatt Tapolca mindent megtett az egészség, az élet védelme érdekében. Úgy terveztük meg bevételeinket és kiadásainkat, hogy a város az elkövetkező két-három évben stabil lábakon állhat”- hangsúlyozta. A beszédet követően állófogadásra, közös vacsorára, újévi koccintásra vártak minden jelenlévőt, köztük önkormányzati képviselőket, hivatali szakembereket, üzleti partnereket, helyi intézmények vezetőit a TÁMK földszinti aulájába. A rendezvény kötetlen részében a tapolcai Járdányi Pál Zeneiskola művész tanárai, Őri Jenő, Román Iván és Tóth Péter zenei triója biztosította a hangulatos muzsikát a svédasztalos vacsora mellé. /tl/

 

 

Újévi fogadás, összegzés, tervek 2022-re

| gazdaság, hírek, önkormányzat |