Életbevágóan fontos, ennek megfelelően sok esetben kifejezetten nagy fejtörést okoz az a kérdés, hogy milyen pályán haladjon tovább a nyolcadik osztály, vagy a gimnázium elvégzését követően a fiatal. Somogyi Erika, aki közel húsz éve pályaorientációs szakértő, arra vállalkozott, hogy közösségi, illetve személyes találkozók során, rosszul mérlegelt, hibás döntések helyett a lehető legjobb iskolát, vagy foglalkozást javasolja az érintettek számára. A héten Tapolcán, a Tamási Áron Művelődési Központ tanácskozó termében tartott jó hangulatú és hasznos információkkal szolgáló, interaktív pályaorientációs előadást a szakember.

 

– Ugye nem akarja, hogy gyermeke három műszakban operátor legyen egy gyárban, vagy alkalmatlan legyen arra a szakmára amelyre a bizonyítványa szól?! Hogy kevés pénzt keressen, vagy hogy boldogtalan legyen abban a tevékenységben ami a megélhetését biztosítja?!- tette fel a költői kérdést Somogyi Erika a megjelent szülőknek, de kérdése természetesen a pályaválasztás előtt álló fiatalokhoz is szólt. A szakember a humorban rejlő lehetőségeket is bőségesen alkalmazva mutatott rá, hogy milyen buktatókkal, rossz beidegződésekkel hozunk helytelen döntéseket, amit később már nehezebb korrigálni. Jobb tehát a jelenben – akár külső segítséget is igénybe véve- , átgondoltan dönteni.

 

Somogyi Erika: ” …A fiatalnak azt a munkát kell megtalálnia, ami az ő személyiségéből fakad…

Az előadó személyes tapasztalatait, pszichológiai ismereteit és HR-es szakmai attitűdjét is felhasználva szólította meg a nagy döntés előtt állókat, hogy számukra praktikus tanácsokat adjon. Somogyi Erika kérdésünkre elmondta, hogy húsz éves pályafutása során közel ötezer fiatal pályaválasztási döntését igyekezett megkönnyíteni. – Aki hallgat a szakemberre, tudatosan készül arra a pályára, ami neki való és azt jól építi fel, nagy százalékban sikeres lesz- hangsúlyozta Somogyi Erika, aki szerint egy fontos szempontot mindenképpen szem előtt kell tartani. – A továbbtanuló fiatalnak és a jövőbeli foglalkozásnak sajátosságai vannak, amelyeknek mindenképpen összhangban kell lenniük. – Lehetnek divatos szakmák, új, népszerű munkakörök, de a fiatalnak azt a munkát kell megtalálnia, ami saját személyiségéből fakad. Sajnos nagy számban találkozok olyan fiatalokkal, akik 25 évesen kőkemény szorongásos zavarokkal érkeznek hozzám, egyszerűen nem érzik jól magukat a bőrükben. Ugyanakkor sok  40-es éveiben járó dolgozó ember is hasonló problémákkal küzd- árulta el a szakértő, aki azonban ezeknek a korosztályoknak is kínál személyre szabott, megvalósítható pályamódosító ötleteket, lehetőségeket. /Töreky László/

 

 

“Ugye nem akarja, hogy gyermeke szegény és boldogtalan legyen?!”

| hírek, közélet, oktatás |