Látványos felszíni építkezést, esztétikai összkép javulást majd csak hetek múlva tapasztalhatnak meg a tapolcaiak a buszmegálló környékén. Mostanában leginkább a felszín alatti munkákat végzik el a szakemberek, gyakorlatilag a közművek kiépítése zajlik. Nem kalkulált nehézségek miatt volt ugyan némi időbeli csúszás, de a “Fenntartható Közlekedésfejlesztés Tapolcán”  projekt ütemtervét valószínűleg így is tartani tudja a kivitelező. 

 

Mátics Zoltán, a VIA VOMITO Kft. ügyvezető igazgatója arról tájékoztatott, hogy a napokban befejezték az összes bontási munkát, az építési  területet rendezték és előkészítették a folytatáshoz. Jelenleg a felszín alatti közművek kiépítésén dolgoznak a szakemberek, azon belül az új szennyvízcsatorna rendszer kiépítése, a régi, elavult közművek kiváltása zajlik.

 

 

Az építési területen jelenleg a régi, alavult közművek kiváltása zajlik /fotók: tl/

 

 

A következő munkafázis a csapadékvíz elvezető rendszer kiépítése lesz, majd az ivóvíz vezetékeket cserélik újakra. – Ezek mind földalatti munkák, tehát külső szemmel nem látványosak, de a teljes projekt szempontjából nagyon fontosak- hangsúlyozta az építőipari cég vezetője. Nehézséget, többletmunkát, időveszteséget korábban a Metamorfózis szobor alatti, erősen bevasalt és betongerendákkal is alaposan megerősített 60 centiméter vastag alépítmény bontása jelentett. A föld alatt további meglepetésekkel is szembesült a kivitelező, például a buszmegálló Ady Endre utcával párhuzamos oldala mellett egy beton  szennyvízgödörre bukkantak.

 

A Metamorfózis szobor különlegesen stabil beton alépítményének elbontása nem kis nehézséget és időbeli csúszást okozott  /Fotó: archív/

 

 

(A korabeli szikkasztó nem szerepelt a térképeken). Minden nem kalkulált nehézség ellenére nagyjából az ütemterv szerint halad a munka, a néhány napos késés, az igazgató szerint, könnyen behozható. Mátics Zoltán lapunknak elmondta, kéthetente kooperációs megbeszélést tartanak az önkormányzat illetékeseivel, ahol beszámolók és egyeztetések zajlanak, így az esetlegesen felmerülő kéréseknek, indokolt kisebb változtatásoknak is eleget tudnak tenni. Többek között olyan kéréssel is éltek a kivitelező felé, hogy a Kossuth utca és az Ady utca érintett szakaszain, az aszfalt rendbetételével tegyék biztonságossá a Tour de Hongrie kerékpáros verseny átvonulását.

 

 

Ezen munkák helyett számos egyéb utcaszakaszon például előbbre hozták a szegélyköveket lerakását. Mindenesetre az elkövetkező hetekben még a jelenleg látható harctéri állapotokkal találkozhatunk helyszínen, ez pedig addig tart, amíg az új közművek elkészülnek. Onnantól kezdődhet csak  a munkák látványosabb része. /tl/

 

Az új közművek kiépítése zajlik

| gazdaság, hírek, közlekedés, önkormányzat |