A tapolcai Család- és Gyermekjóléti Központ is nehéz és tartalmas évet tudhat maga mögött. Az óév zárásaként,  Karácsony alkalmával örömmel tapasztaltuk, hogy az emberekben az adakozási kedv a szeretet ünnepe közeledtével érezhetően nagyobb volt az előző évekhez képest- tájékoztatta lapunkat  Bögös Rita Zsuzsanna intézményegység-vezető. 

 

– Számos felajánlás érkezett, melyeket ezúton is nagyon köszönünk, és hálásak vagyunk, hogy gondoltak ránk és a velünk kapcsolatban álló családokra.

 

 

 

A felajánlásokat örömmel közvetítettük a rászoruló családok, gyermekek felé. Megközelítőleg 120 család, köztük 130 gyermek részesült az adományokból. A Badacsonytomaji Fiatalok Fóruma Egyesülettől, a Tapolcai Járásbíróság dolgozóitól, Rig Lajos országgyűlési képviselő közreműködésével a budapesti Magyar Segélyközvetítő Alapítványtól, a Hit Gyülekezete tapolcai szervezetétől, az Ételt az Életért Alapítványtól, a tapolcai Római Katolikus Plébániahivataltól, a Telecom Veszprém kézilabda csapat szurkolói csoportjától, az Egységben Tapolczáért Egyesülettől, a tapolcai Tesco áruháztól,és nem utolsó sorban több vállalkozótól és magánszemélytől érkeztek az adományok. Intézményünk közvetíthetett ajándék „cipősdobozokat”, tartós élelmiszereket, meleg ételt, tisztálkodási szereket, ruhákat, cipőket, játékokat, fenyőfát, gyermek ápolási eszközöket és elektronikai berendezéseket, melyekkel nagy örömet tudtunk szerezni sok rászoruló családnak. Látni lehetett az emberek tekintetében az örömet, a hálát és bizalmat – ez volt a mi ajándékunk a kollégáimmal.

Az elmúlt évszámunkra is a megszokottak szerint indult, majd a rendkívüli járványhelyzet különösen próbára tette a mi hivatástudatunkat és kitartásunkat is.De a szakmánk szeretete és az embereken való segíteni akarásunkátlendített a kezdeti nehézségeken, segítettaz új helyzethez való alkalmazkodásban.A járvány kezdete óta az EMMI rendelkezéseit követve változatlan intenzitással végezzük a mindennapi munkánkat.  A személyes kontaktussal járó tevékenységeink minimalizálásának követelménye mellett folyamatosan tartottuk a kapcsolatot a családokkal és a gyermekekkel foglalkozó különféle szakemberekkel. A személyes kapcsolatok számának szükségszerű csökkentése több szempontból is nehezítette munkánk hatékonyságát, a károk enyhítését, a veszélyeztetettség megelőzését vagy megszüntetését. Munkánk eredménye nem a reflektorfényben látszik, hanem a szürke hétköznapokban mutatkozik meg. A társadalmi értékekbe és elvárásokba ágyazottan értő figyelemmel vagyunk minden hozzánk forduló embertársunk felé – igyekszünk a rendelkezésre álló eszközeinkkel megoldást találni problémáikra – ami jelenünkben felértékelődni látszik. Kollégáimmal továbbra is hiszünk a törődés és emberi jóság erejében, és hiszünk a szociális munka létjogosultságában, amiről valójában beszélni, nagy eredményeket felmutatni nem könnyű.A legnagyobb elismerés, és a megbecsülésünk bizonyítéka az, hogy fordulnak hozzánk az emberek és szervezetek, segíteni akarók és a segítséget kérők egyaránt.Szerepünk többek között közvetítő szerep. A társadalmi értékekbe és elvárásokba ágyazottan értő figyelemmel vagyunk minden hozzánk forduló felé, igyekszünk a rendelkezésre álló eszközeinkkel megoldást találni problémáikra.

Nincs az a nehézség amin közösen – az emberi jóságba vetett hitünk, reményünk, abban, hogy a rossz után jobb következik, a mindennapra jutó apró örömök és az élet szeretete – egy összetartó csapatban, családban, munkahelyi közösségben ne jutnánk túl!

Ezekkel a gondolatokkal kívánok Mindenkink jó egészséget, kitartást és hitet a 2021-es évben is! Továbbra is forduljanak hozzánk bizalommal! /BRZS/

 

Egy rendkívüli év tapasztalatai a családsegítők szemével  

| hírek, szociális szféra |